Алтернатива за Германия: “Махайте джамиите!”

April 6th, 2016 | by gino
Алтернатива за Германия: “Махайте джамиите!”
горещи теми
0

Най-радикалното крило от дяснопопулиската партия “Алтернатива за Германия” иска да забрани изграждането и ползването на джамии Германия.

Клонът на “Алтернатива за Германия” в Долна Бавария направи най-ислямофобското си предложение: в писмо, с което разполагат и изданията от “Редакционна мрежа Германия” (RND), партията настоява за забрана на строежа и ползването на джамии. Джамиите не служели “само за общи молитви, а и за разпространяване на насочено срещу нашето законодателство ислямско учение”, четем в документа. Той носи заглавието “Смелост да се поеме отговорност”. Според авторите на писмото, “Коранът допуска лъжи и заблуди”. Освен това ислямът претендирал за световно господство и вече бил навлязъл в 57 от 190 държави.

Авторите на този програмен документ разбират, че предложението им е в нарушение на германската конституция, която гарантира религиозните свободи. Те обаче са на мнение, че и тази свобода трябва да има граници. Бащите на конституцията не се предполагали, че “религиите могат да насърчават престъпленията и да се стремят към световно господство”.

Автор на програмния документ е една екстремистка отцепническа група в партията “Алтернатива за Германия“. Председателят на баварския клон на партията Петер Бистрон се разграничи от писмото, но призна, че знае за него. Според него идеята била контрапредложение на официалния манифест, публикуван от “Алтернатива за Германия” миналата седмица.

Предложението за забрана на строежа и използването на джамии е най-радикалното религиозно-политическо предложение на партията досега. В писмото се казва дословно, че “ислямът не е част от Германия“. В Германия живеят четири милиона мюсюлмани – пет процента от цялото население. “Алтернатива за Германия” иска да забрани на мюсюлманските жени да носят бурка и ниджап на обществени места. Освен това десните популисти искат да ограничат чуждестранното влияние на исляма. Според тях, имамите трябва да проповядват само на немс                      ки език и да бъдат обучавани само в германски университети.

“Алтернатива за Германия” – в три Ландтага

0,,19114638_401,00

Неотдавна лидерката на “Алтернатива за Германия” Фрауке Петри разбуни духовете с предложението да се стреля по бежанците на границата.

След изборните успехи през март, десните популисти са представени вече в парламентите на три федерални провинции. Отхвърлянето на миграционната политика на Ангела Меркел изигра голяма роля за този успех та “Алтернатива за Германия”. Сега партията разширява спектъра и избира исляма за своя следваща мишена.

 

По материали на Дойче Веле

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook