АМ “Хемус” – 70% платена, 13% е изградена

August 1st, 2021 | by gino
АМ “Хемус” – 70% платена, 13% е изградена
градска инфраструктура
0

До този момент за АМ “Хемус” са дадени предварително 70 на сто от необходимата сума, а изпълнението на строителството е около 13%, магистралата може да се строи и без милионите взети от там, обясни ефира на Нова тв служебният регионален министър арх. Виолета Комитова. Повод за думите й бяха обвиненията на бившия премиер Бойко Борисов, който заяви, че финансовият министър Асен Василев е взел средствата за изграждането на автомагистралата, за да “излъже”, че има приходи в бюджета.

При магистралите финансирането е предварително, а за текущите ремонти на пътища ситуацията е точно обратното – възлагана е дейност, без да е осигурено финансирането. “Възниква сериозен въпрос – защо възлагаме толкова много дейности, без да има финансиране? Това е най-големият парадокс. Могло е със средствата от “Хемус” да се подсигурят текущите ремонти”, обясни Комитова.

“Защо поръчваме ремонти, след като не са обезпечени средствата? Защо фирмите приемат да работят без тях? Проведохме срещи – обясниха ни, че не са имали избор. Разчитали на излишък в края на годината. Така е било през 2020 г. – с министерски постановления. Това разплащане е спорно, защото се отклоняваме от Закона за обществените полъчки. Не знам кой го е заобиколил, това трябва да се обяснява от предишните ръководители. За нас е заварено положение. Много хора искаха да ни противопоставят с фирмите, с кметовете…”, обясни още служебният регионален министър.

segabg.com/

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook