Анализи: Защо Северна Корея толкова мрази САЩ?

May 17th, 2017 | by gino
Анализи: Защо Северна Корея толкова мрази САЩ?
горещи теми
0

Всеки ден от седмицата севернокорейската пропагандна машина обвинява Америка, че води “империалистическа” и “враждебна” политика спрямо Северна Корея. Семейството на Ким дърьи здраво властта в Северна Корея в продължение на седем десетилетия, като увековечава идеята, че американците са враг номер едно и че единствената им идея е да завладеят Корея. От най-ранна възраст, севернокорейските деца учат за “хитроумните американски вълци” – които искат да ги убият.

Детските градини и центровете за грижи за деца са украсени с образи на войници, държащи гранати и картечници. Карикатурите показват, че войниците на Северна Корея триумфират над американците. “Севернокорейците живеят във военния манталитет и тази антиамериканска пропаганда е пропаганда за военни времена”, заяви Татяна Габрусенко, експерт по севернокорейската пропаганда, която преподава в Корейския университет в Сеул.

Работата е там: има някакъв елемент на истината в севернокорейската версия на събитията, но всичко е преувеличено. Севернокорейците много добре помнят това, което повечето от американците са забравили (или никога не са знаели): че войната в Корея бе брутална.

Първо: малко история.

Корейският полуостров, по-рано окупиран от Япония е бил разделен в края на Втората световна война. Разделението е направено по карта и представлява линия, която на практика е на 38-ия паралел. Съветският съюз се съгласява с тази линия. От тогава 1948г.  руснаците подкрепят комунистическия Север, а американците подкрепят Юга. Ситуацията се възприема и от двете страни като “временна мярка”.

На 25 юни 1950 г. Ким Ир Сен, подкрепен от съветските войски в Северна Корея, решава да обедини полуострова със сила, нахлувайки на юг. (Въпреки че в севернокорейската версия на събитията Южният империализъм и техните империалистически патрони са започнали войната.)

Натискът на юг е изненадващо успешен, но генерал Дъглас Макартъробръща нещата и достига с американските войски до покрайнините на Инчеон и изтласква северните войски обратно. После идва намесата и на китайците и отнова нещата вземат обрат. Фронтовата линия отново достига там, от където започна, на 38-ия паралел.

Всичко това се случва първите шест месеца. През следващите две години и половина нито една страна не успява да постигне напредък. Войната приключва в края на 1953 г., след изклчючително много жертви.

north-vs-south

Броят на корейските мъртви, ранени или изчезнали от края на войната се е приближил до три милиона, 10 процента от цялото население“, пише в есе в книгата си Чарлз К. Армстронг, професор по история на Корея в Колумбийския университет. “По-голямата част от убитите са били на север, който е имал половината от населението на Юга.”

Но войната завърши с примирие, а не с мирен договор. Това означава, че до този момент Северна и Южна Корея остават в техническо състояние на война.

Американските военни лидери по това време нарекоха “Корейската война” “ограничена война”, защото не я оставиха да се разшири извън Корейския полуостров. Но на полуострова, това беше пълно опустошение, особено за Севера.

Съединените щати са пуснали над 635 000 тона бомби в Корея, без да броим 32 557 тона напалм, Брус Къмингс, професор в Чикаго, който е написал няколко книги за Северна Корея, пише в “Корейската война: История”. Съединените щати са бомбардирали “всичко, което мърда в Северна Корея, всяка тухла, стояща на върха на друга”.

Режимът на Ким държи народа му да се страхува, като постоянно обвинява Съединените щати за неговото положение, особено заради  икономическите санкции Само така властта в Северна Корея може да оправдае окаяното състояние на икономиката си.

660_1d4f1eb6aceab4d841fa5fe936f5d39c

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook