Аспарухов мост навърши 43 години! Ще има ли Варна втори мост?

September 8th, 2019 | by gino
Аспарухов мост навърши 43 години! Ще има ли Варна втори мост?
градска инфраструктура
0

Днес се навършват 43 години от пускането в експлоатация на Аспаруховия мост във Варна. Началото на строителството на моста е 1973 година и само за 3 години моста е завършен и на 8 септември 1976 година е открит официално от председателя на Държавния съвет Тодор Живков. От пускането му досега Аспарухов мост не е ремонтиран основно и състоянието по мнението на специалисти е плачевно. С идването на власт на ГЕРБ и с новия кмет на Варна Иван Портних се появи надежда, че Аспарухов мост ще бъде ремонтиран и дори, че Варна може да има и втори мост. Лично премиера Борисов пое ангажимент да се ремонтира моста още през далечната 2013 година. Борисов гръмко заявява, че той строи най-трудните пътища, защото ако е било лесно комунистите са щели да го направят. Фактите обаче са, че целия мост е построен навремето за 3 години, а сега повече от 6 години само се обещават ремонти без никакъв реален резултат. Докато за ремонта на Аспарухов мост има дори и малка надежда, не така стоят нещата за строителството на нов мост.

Ще има ли втори мост във Варна? Последните години темата за втори мост бе експлоатирана от местната власт основно преди изборите. Имаше редица обещания и дори куриозни новини за водене на преговори с велики архитекти и т.н. Резултатът обаче е нулев. В момента дори няма ясно становище къде да бъде втория мост – край Казашко или като продължение на бул. Левски. През последната година обаче темата за втори мост е тема-табу за управляващите.

Миналата седмица в свое изказване премиера Борисов попари всякакви надежди за скорошно строителство на нов мост във Варна. Борисов каза, че такъв мост може би изобщо не е нужен, а варненци трябвало да търпят него и ГЕРБ докато някой ден им се построи магистрала “Хемус”. Придружаващия го кмет на Варна Иван Портних не обели и дума след тези думи на Борисов, но едва ли има трезвомислещ варненец, който да вярва, че кмета Портних ще има смелостта да отстоява интересите на Варна пред Борисов.

Варна може да има втори мост едва тогава, когато и местната власт и държавата имат воля за това! Нещо, за което днес можем само да се надяваме!

1580274398_93d031c343_o

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook