Аспарухов мост 2: Мисията възможна?

March 11th, 2019 | by gino
Аспарухов мост 2: Мисията възможна?
градска инфраструктура
0

Варненци и медии питат кмета, областта и държавата днес: Необходим ли е на Варна втори мост до 10 години?

Оперативно предстой пак ремонт на старият Аспарухов мост и пак нови километрични задръствания за варненци и аспаруховци [4,5]:
✔️ Ще питам напълно трезво тогава при задръствания по моста [4,5] и 27.000 аспаруховци потенциални избиратели – трябва ли им втори мост и алтернатива в решение?
✔️ Ще попитам пак кмет и държава тогава при неизбежни задръстванията на моста: Защо вече 10 години няма проект, анализи и обосновка на местно или държавно ниво за втори мост условия, че втори мостове са заложен още 2013 година в действащият ОУП-Варна до Максуда и до Казашко?
✔️ Ще попитам пак кмет и държава тогава при задръстванията на моста: Кога и при кой мандат на ГЕРБ ще бъде заложен за финансиране от държава или от Европа втори мост (ЕК,ОП), и по настояване на кого като ресор орган – от община или от област Варна?
✔️ Ще попитам пак кмет и държава тогава при задръстванията на моста: Ако не дай се боже със старият Аспарухов мост нещо стане какво правим – Какъв е аварийният план на кмета, община и област?
При условие, че фактически за 20 години не е правен пълен капитален ремонт, не е правено бластиране на цялата метална конструкция на моста в пълен обем, хидроизолация на колони и включително пълно изследване, или инженерни дейности влияещи пряко на сигурността на моста като инженерно съоръжение и на експлоатационният му живот без авария.
✔️ Ще попитам пак кмет и държава тогава при задръстванията на моста: Ако днес не ни трябва втори мост и не сме планирали такъв мост за изграждане до 2034 г.? Кой и как може да гарантира, че дотогава старият Аспарухов мост няма да изчерпи капацитета си? [1,2,6]
✔️ Ще попитам пак кмет и държава тогава при задръстванията на моста: Какво ще правим, ако Аспарухов мост изчерпи по-рано капацитета си [6], след като не сме планирали в изграждане нов мост до 2027 година, какво ще правим без мост до 2034?

Много се надявам уважаеми 27.000 аспаруховци и варненци, че до 2034 година втори мост няма да ви трябва! Защото фактите са:
Първо: Такъв днес няма планиран, нито в бюджета, нито по ЕС финансиране до 2027 година?
Второ: Защото “експерти” в общината [6] днес прагматично заявяват, че Аспарухов мост не е изчерпал капацитета. А други експерти пак наети от общината, още през 2009 година, както и проектанти на действащият ОУП-Варна – заявяват категорично, че той е достигнал пределната си пропускателна способност [1,2]? Кой удобно лъже?

Нека 27.000 аспаруховци добре да знаят, че ако до 2019 година не се заяви проект за мост (при налично 85% безвъзмездно финансиране) в Брюксел по ОП 2020-2027 и практически при липса на планирано бюджетно финансиране до 2022 година такъв мост при най-оптимистична прогноза може да имаме най-рано 2034 година отчитайки поне 6 години съгласуване, планиране и строителство.

Още през 70-те години на миналия век обаче проектантите са категорични, че на Варна са необходими минимум 2 мостови съоръжения с различни направления, които ще са част от първостепенната улична мрежа [1,2].

През 1989 – 1990 г. експерти правят оценка на възможностите за разширение на съществуващото съоръжение или успоредното изграждане на ново (Аспарухов мост). Още тогава се подчертава, че мостът е достигнал пределната си пропускателна способност и е крайно наложително да започнат проучвания за алтернативи [1,2].

Още през 2009 година [1,2] проектантите на новият ОУП-Варна заявяват: “Отчитайки динамичните промени в развитието на община Варна, нарастването на степента на моторизация и населението, проектантският екип на ОУП категорично настоява за втори мост над Варненското езеро. Той трябва да е различен като направление от съществуващия Аспарухов мост, смятат експертите и настояват новото съоръжение да се реализира най-късно до 5 години.
Забавянето ще доведе до “затапване” на уличната мрежа на града и ще блокира комуникационно-транспортните процеси, а оттам и живота в града, убедена е инж. Вилиянка Андреева. Според нея “второто мостово съоръжение, свързващо двата бряга на града, трябва да бъде елегантна вантова конструкция – още една перла в короната на морската столица”.

Варненци питат днес: кмета, експертите на общината, областта и държавата: Необходим ли е на град Варна втори мост?
И ако такъв действително трябва до 10 години, защо такъв не е заложен в бюджета или по ОП2020-2027 година за европейско финансиране?

Д-р инж. Дойчин Ников, Инициативният комитет за втори мост до 2025 година към СНЦ”КЧИЗ”.

🇧🇬 Инициативният комитет за втори мост до 2025 година към СНЦ”КЧИЗ” инсценира подписка с искане втори мост да бъде изграден до 10 години във Варна. Подписката ще бъде внесена до кмет, Общински съвет -Варна, Областна администрация -Варна, МРРБ, Министерство на транспорта и Министерски съвет и г-н Бойко Борисов още 2019 година!

В случай, че желаете да подкрепите подписката за втори мост в гр.Варна, моля да се свържете с инициативният комитет към СНЦ”КЧИЗ на адрес: http://bsezcluster.org/contactbg/

Източници:
[1] Варна: ОУП предлага алтернативи на Аспарухов мост:
http://www.ida.bg/varna.php?page=news_show&nid=16178
[2] Държавата оглуша за втори Аспарухов мост:
http://www.moreto.net/novini.php?n=73482
[3] Възражение oт представителите на инициативен комитет на жителите на село Казашко Варна (срещу втори мост до Казашко):
http://www.imotdnes.com/vyzrazhenie_ot_predstavitelite_na_i…
[4] Монитор: Огромните задръствания по Аспарухов мост свършват днес:
https://www.monitor.bg/…/ogromnite-zadrystvanija-po-asparuh…
[5] ЗАДРЪСТВАНИЯ ВЪВ ВАРНА – АСПАРУХОВ МОСТ ОТНОВО Е В РЕМОНТ:
http://www.uab.org/%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%8A%D1%81%D1…/
[6] Арх. Бузев: Общината не може да си позволи втори градски мост, капацитетът на Аспаруховия не е изчерпан:
https://dariknews.bg/…/arh.-buzev-obshtinata-ne-mozhe-da-si…

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook