Атанасовден е! Зимата си отива, ако днес натрупа много сняг, то годината ще е плодородна

January 18th, 2017 | by gino
Атанасовден е! Зимата си отива, ако днес натрупа много сняг, то годината ще е плодородна
горещи теми
0

На днешния ден Православната църква чества паметта на един от учениците на свети Антоний – свети Атанасий Велики.

Заради големия му принос към опазването на истините на вярата, Църквата чества два пъти в годината паметта на свети Атанасий. Веднъж в деня на неговата смърт – 2 май, и на 18 януари, заедно с паметта на св. Кирил Александрийски, защото двамата антиохийски светители работили много за опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес.

Свети Атанасий водил открита борба срещу Арий, който учел, че Христос за по-нисш от Бога. Друг голям принос на свети Атанасий е участието му в първия вселенски събор, който се провел през 325 година в град Никея, Мала Азия. На този събор бил създаден почти целият Символ на вярата, който познаваме и до днес.

Заради ревностното му отстояване на християнската вяра, Атанасий претърпял много гонения и заточения, по време на които не спирал да проповядва. Той написал и жизнеописание на своя учител свети Антоний. След едно от поредните заточения, той се върнал тежко болен и починал през 373 година на 76-годишна възраст.

Според народните вярвания, свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. Народът казва, че ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна.  “Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта”, казват българите.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки Атанас означава “безсмъртен”.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook