А какво ще стане, ако Русия не е причастна към покушението на Скрипал?

March 29th, 2018 | by gino
А какво ще стане, ако Русия не е причастна към покушението на Скрипал?
горещи теми
0

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се намират в кома от 4 март след извършеното срещу тях покушение със силно невротоксично вещество. Сергей Скрипал предаде на МИ-6 имената на работещите във Великобритания руски агенти срещу възнаграждение от 100 000 долара. Руският съд го осъди на 13 години лишаване от свобода, обаче през 2010 г. той влезе в програмата за обмен на шпиони и от тогава живее в скромна къща в Солсбъри. Британското правителство веднага заяви, че Русия вероятно е причастна към покушението макар, че в този момент полицейското разследване още не бе успяло да започне. В качеството на аргумент се използваше твърдението, че друга възможна версия просто няма и Тереза Мей поиска обяснение от руското правителство.

Противоречия

Токсичното вещество беше установено много бързо, обаче и до сега, три седмици по-късно, все още не е известно как са били отровени Сергей и Юлия Скрипал. Ако приемем, че агентите на руските специални служби не са идиоти, тогава е трудно да си представим как са допуснали да оставят такава явна следа, използвайки създаденото в Съветския съюз вещество, което вече не е тайна след като ученият Вил Мирзаянов, участник в разработката на „Новичок“, обнародва формулата му в САЩ. Освен това, САЩ и Узбекистан са се занимавали с това вещество още през 1990 г. Заводът, производител на токсините от типа „Новичок“, се е намирал в узбекския град Нукус и е бил затворен с участието на САЩ. Тоест Русия не лъже когато казва, че никога не е произвеждала това вещество. В това се състои и първото противоречие. По-нататък. Ако Великобритания е имала образец от съветския „Новичок“, тя е трябвало да уведоми Организацията за забрана на химическите оръжия, което не е било направено. При това военната лаборатория в Портън Даун, където работят около 3000 сътрудници, и която се намира само на няколко километра от Солсбъри (дали е съвпадение?), твърди, че никога не е притежавала подобен невротоксин. Как могат да настояват тогава, че използваното вещество е руско производство. Излиза, че британците знаят всичко за „Новичок“, и са в състояние сами да произведат токсина. 

Друго противоречие касае времето на произшествието. То се случва една седмица преди президентските избори в Русия и три месеца преди световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия, и на което Владимир Путин много държи. Подобен скандал опетнява репутацията на Русия именно в този момент, когато англосаксонският блок търси и най-малкия повод за конфронтация. След случая с Литвиненко Москва много добре знае, че подобен род акции се провеждат с цел максимално да накърнят интересите на Русия. Четвъртото противоречие е по-отношение на мотивите. Да убиеш човек, който не представлява никаква заплаха за Русия и е излежавал тринадесет годишна присъда, е просто абсурдно. Освен това този човек е бил включен в програмата за обмен на шпиониТова не е в съответствие с философията на Путин, който винаги е предпазлив, и ако не е крайно наложително, не прави нищо, с което да изостря дипломатическите отношения със Запада.

Юлия Скрипал

Покушението върху нея от самото начало е загадка. Разбираемо е да има някакво отмъщение върху предателя. Но убийството на нямащата никакво отношение към случая дъщеря въобще не е нормално. За какво трябва да убиват Скрипал именно тогава, когато при него е дъщеря му и то без каквато и да било причина за това? Логично е да има само едно правдоподобно обяснение. Бащата е споделил с Юлия някаква много важна информация и затова тя също е трябвало да бъде заставена да замълчи. Тоест тя по-скоро е била неудобна за британските, а не за руските специални служби.

Носталгия по родината

Както пише в репортажа на Paris Match от 15 март, Сергей Скрипал е живял тихо и не е контактувал с местните хора. Този 66-годишен мъж е считал себе си за руски патриот и вероятно се е замислял в каква посока тръгва животът му. Вероятно с тъга си е спомнял за времето, когато е живял в Москва, както и за своите близки. През 2012 г. той е водел дълги телефонни разговори с приятеля си от детските години в Русия, Владимир Тимошков. Той споделил с него, че съжалява за това, което е направил, и му е тежко да живее далече от децата, болната си майка, братята и другите му близки хора. В тези разговори той е споделил, че е написал писмо на Владимир Путин с молба за прошка и разрешение да се върне в родината си. За това съобщи и ВВС. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга съществуването на такова писмо, но това не означава, че то не е било изпратено. Възможно е Путин да не го е получил, или да не иска да потвърди получаването му по тактически съображения във връзка с обвиненията на Запада. Днес, през 2018 г., 13 години след задържането му Сергей Скрипал сигурно си е казвал, че ако е бил останал в затвора, то вече ще е изтърпял наказанието си и спокойно би могъл да си живее в Русия. Възможно е също така той отново да е предприел стъпки за връщането си с помощта на Юлия. Това по различни канали е станало известно на американските и британските спецслужби. Знае се, че майката на годеника на Юлия е била против сватбата на сина си с дъщеря на предател. Тя е заемала висок пост в Москва. Ако Юлия е споделила с годеника си намеренията на Скрипал, а той е разказал това на майка си, тя на свой ред чрез свои приятели е могла да уведоми посолството на САЩ или на Великобритания.

Защо беше отстранен Скрипал?

Сергей Скрипал е направил пълни признания и от него едва ли би могло да се очаква още нещо след процеса. Същото се отнася и за британците. Те не могат да получат от него някаква нова информация. Вероятно през годините, които е прекарал в Англия, към него са се обръщали по един или друг повод от МИ-6 за участие в операции или за консултации. Така например, Скрипал е поддържал тесни връзки с бившия агент от МИ-6 Кристофър Стийл, който получи от фондацията на Хилари Клинтън пари за намиране на компромати срещу кандидата за президент Доналд Тръмп.

Тази афера беше подробно отразена в британския вестник Telegraph. Ако Скрипал беше успял да се върне в Русия, той щеше да разкаже на руските спецслужби интересни неща. Това би могло да бъде основателна причина за отстраняването на него и на дъщеря му, която вероятно е знаела твърде много. Това също изглежда много правдоподобно обяснение за покушението върху Юлия, като в конкретния случай въобще не става дума за руски агенти. На този етап не може да не си спомним смъртта на руския дисидент Борис Березовски, който според слуховете също е искал прошка от Путин и е имал желание да се върне обратно в Русия.

Произход на нервнотоксичното вещество

Хипотезата, че Юлия го е превозила в багажа си противоречи на логиката. Нима можем да си представим, че ФСБ ще поеме риска да отрови всички пътници в самолета, за да отстрани някакъв бивш полковник, предател, който не представлява никаква заплаха за страната? Разбира се, че не. Даже и най-безотговорните агенти не биха си позволили това. Токсинът може да попадне във Великобритания и с дипломатическа пратка. Обаче да съхраняваш такова опасно вещество в посолството е огромен риск. Освен това за използването му трябва да бъдат изпратени специалисти, което едва ли ще остане незабелязано. Да бъде изпратен по такъв начин „Новичок“ от Русия в Англия трудно може да се осъществи и да се повярва на тази версия. Освен това, руснаците трябва специално да синтезират необходимото количество „Новичок“, което също е малко вероятно, защото самите те нямат запаси от този токсин, тъй като никога не са го произвеждали, а под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия са ликвидирали всичките свои запаси от химическо оръжие. Докато Великобритания е могла да получи образци от „Новичок“ по време на ликвидацията на завода в Нукус от американците през 1990 г. И до сега не се знае тази ликвидация дали е станала под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия или неВъзможно е също така временно да са произведени някакви количества „Новичок“ на Запад, защото формулата е известна и много лаборатории могат без проблем да го синтезиратБуди съмнение и обстоятелството, че беше отказано да бъде предоставен образец на руските власти за идентификация на производителя.

Заключение

Каквото и да казва Тереза Мей, сигурно е, че съществуват и други версии, освен тази, че руснаците са виновни. Ако една разузнавателна служба като руската е способна на такова престъпление, същото може да се каже и за британската, американската и френската специални служби. Не трябва да имаме особена надежда, че Сергей и Юлия Скрипал ще излязат от кома. Функционирането на нервната им система тотално е унищожено. За този токсин няма антидот. Те до момента са все още живи благодарение на интензивната терапия и сложната медицинска апаратура за поддържане на жизнените им функции. Но те никога няма да могат да разкажат за случилото се и да се върнат в родината си. Тереза Мей отиде твърде далеч в своите обвинения и вече няма как да отстъпи. Ако аргументите, които изложихме, са верни, това означава, че тя лично не е била поръчител, а се е доверила на получените информации. Такива решения обикновено се приемат на по-ниско ниво, например от министъра на вътрешните работи или от ръководителя на специалните служби. Както не е трудно да се досетим, вътрешно разследване за опровергаване или потвърждаване на официалната хипотеза е невъзможно, защото тогава Великобритания сама ще постави под заплаха своята сигурност. Изхвърлянията на Борис Джонсън са просто нелепи. Той използва ситуацията като отдушник за своята патологична русофобия. Като знаем обаче с какво реноме се ползва в правителството, може уверено да се твърди, че той е последния човек, който британските спецслужби информират. Русия също започна свое разследване. Ако Скрипал и дъщеря му са предприели някакви действия за връщането му в страната, то тази информация също ще се окаже на масата, а Путин ще вземе решение как тя да се използва. Както винаги той ще остави за противника (когото нарича „партньор“) отворена вратата, за да може той да излезе, запазвайки достойнството си.

a-specto.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook