Близо 60 автори се представят в годишната изложба на Сдружението на художниците във Варна

October 18th, 2020 | by gino
Близо 60 автори се представят в годишната изложба на Сдружението на художниците във Варна
горещи теми
0

Близо 60 автори от различни поколения са представени в годишната изложба на Сдружението на художниците – Варна, която ще бъде открита днес, в деня на Свети Лука, съобщиха от Градската художествена галерия “Борис Георгиев”. Такава представителна експозиция се подготвя ежегодно и е посветена на светеца-покровител на художниците.
В изложбата участват автори, които представят регионалната художествена общност в национални и международни форуми и активно присъстват в културния живот на града. Форматът дава възможност за представяне и на съвсем млади творци, които все още не са презентирали изкуството си в самостоятелни изложби. Показаните творби са с различни концептуални и тематични търсения, художествени техники, жанрове и сюжети.
Дружеството на варненските художници е основано на 16 юни 1943 г. от 27 членове и председател Стефан Гадуларов. През януари 1944 г. се открива първата изложба на организацията. През годините следват множество общи експозиции и беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството са свързани имена като Георги Велчев, Георги Урумов-Калиакрата, Янко Маринов, Константин Щъркелов, Милен Сакъзов и други български класици, които подкрепят каузата за създаване на постоянна художествена галерия в града.
Настоящата годишна изложба се осъществява с подкрепата на община Варна.

BTA

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook