БОЕЦ: НАП установили над 16 милиарда укрито ДДС, но във финансовото министерство не били знаели?!

March 21st, 2018 | by gino
БОЕЦ: НАП установили над 16 милиарда укрито ДДС, но във финансовото министерство не били знаели?!
градска инфраструктура
0

Гражданско движение “Боец” ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно по време на пресконференция на движението. Причината – неизпълнение на служебните задължения относно неспособността на държавата да събере ДДС за милиарди левове.

Представителят на организацията Георги Георгиев цитира официални данни, получени на 15 март тази година по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от директорът на НАП Галя Димитрова. Според тях между 2000 и 2017 година държавата не е успяла да събере ДДС в размер на 16 млрд. лв. Любопитното в случая е, че от “Боец” са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите, откъдето обаче са обявили, че не разполагат с информация по темата, което е меко казано странно, тъй като подопечната им Национална агенция по приходите (НАП) разполага с такава. Данните показват, че от тези 16 млрд. лв., които са за влезли в сила ревизионни актове, 6 млрд. лв. са доказани дългове от самата приходна агенция. За периода 2000-2010 година несъбраният ДДС е 1,4 млрд. лв., а само за 2011 година е 1,1 млрд. лв. – най-голямата годишна сума пропуснати вземания. През следващите години размерът на несъбрания данък се свива до 500 – 700 млн. лв. годишно, а най-ниска е сумата през миналата година – 271 млн. лв. Георгиев обясни, че оправданието за несъбирането на сумата е, че задължените лица нямали собственост, която да бъде запорирана. Това е широко разпространената у нас схема, благодарение на която фирмата-длъжник не погасява задълженията си за ДДС, като обикновено след това се прехвърля на социално слабо или безимотно лице. Той уточни, че вчера (19 март) организацията е внесла следващо питане до НАП с искане на справка за дружества и търговци, които са участвали в различни схеми. Утре (21 март) пък ще бъде внесен сигнал в прокуратурата срещу финансовия министър и премиера за бездействие. Освен това движението ще настоява президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата. От сдружението ще се обърнат и към Европейската комисия, на която ще предадат събраните от тях данни.
“За да се допусне подобна сума да не може да бъде събрана, означава, че институциите не са си свършили работата”, смятат членове на сдружението. Според гражданското движение у нас върховенството на закона наистина е поставено под въпрос. Като доказателство за това те изтъкнаха, че управлението действа като мафиотска структура, използваща властта, за да контролира и източва финансовите потоци на държавата, да прикрива престъпленията си и да репресира и мачка неприемащите това. Георги Георгиев е убеден, че информацията за източеното ДДС умишлено се прикрива. “Не можем всичко да обясним с некадърност, в това има умисъл”, смята той. “Къде през всичките години е била прокуратурата”, попита още Георгиев.

© Actualno.com

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook