Бойко Борисов: Одържавим ли ЧЕЗ, то те ще се напият и ще имаме режим на тока!?!

February 25th, 2018 | by gino
Бойко Борисов: Одържавим ли ЧЕЗ, то те ще се напият и ще имаме режим на тока!?!
горещи теми
0

Сделката с ЧЕЗ е извършена в Чехия. Сега, когато идва в България ще се проверяваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански. Той коментира и предложението на БСП държавата да откупи енергоразпределителното дружество от чешката компания.

“Един уважаван депутат от БСП вчера каза да се одържави компанията. Но държава е много по-лош стопанин. Вие сте били бебета и не помните, но преди време България беше като дискотека, погледната отгоре – защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружества. Вардехме кога ще спре токът, да се къпем… Ако се напие тоя, който го пуска – може да станат и два-три часа без ток… в енергото тогава пиеха много … Ей това ни предлагат да върнем обратно”, направи паралелите с режима на тока от началото на 90-те години на миналия век Борисов. И отсече: “Ние сме изцяло за частния бизнес”. Той бе категоричен, че частните компании по-добре управляват активите. И с ирония към предложението на БСП за одържавяване на ЧЕЗ продължи: “Защо само ЧЕЗ? Ако тръгваме да изкупуваме така – защо да не купим “Нефтохим-Бургас”? Защо не изкупим и банките обратно, да върнем всичко на държавата!?.”. Борисов обясни, че западния модел, който харесваме и към който вървим, дава свобода на частния бизнес да се развива.

“Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логика що не си я одържавихме – щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – сделката е в Чехия. Колегите от БСП сега казват държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо що го продадоха?”.

Борисов обяви, че КЕВР, КНФ, ДАНС ще проверят самата сделка, при която пазарджишка фирма на тайнствената Гинка Върбакова даде заявка и обяви, че е подписала споразумение с ЧЕЗ да купи ЕРП-то и дружествата му с банков заем.

По повод обстановката на Балканите и взаимоотношенията с Турция и Русия Борисов заяви: “Всички интереси са преплетени на Балканите. Преди година Западни Балкани – нямаше термин. Успях така да го наложа, че сега всички искат да участват”, обясни премиерът и разказа за разговорите в Брюксел на неформалната среща на Европейския съвет, на която е повдигнат въпроса за Турция.

По думите му Русия има своето влияние на Балканите по линия на православното християнство, а Турция – при мюсюлманите. “Винаги може да има напрежение, затова разговорите са ключови за региона. И ако се постигне баланс – след 10-15 години Балканите ще са най-хубавото място за живеете – защото има планини, красоти…”, каза още Борисов.

kmeta.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook