Бойко раздаде още 32 млн.лв за ремонти без обществени поръчки

May 7th, 2016 | by gino
Бойко раздаде още 32 млн.лв за ремонти без обществени поръчки
градска инфраструктура
0

Правителството осигури още 31.9 млн. лв. за ремонта на пътища в Севорозападна България и в област Хасково, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е похвало, но в профила си във “Фейсбук” премиерът Борисов пък уточнява, че отделянето на средствата е възможно, благодарение на спестените пари от възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно. Тази теза на Борисов е направо смехотворна. В бюджета за 2016г. никъде не са предвидени толкова пари (32 млн.лв) за провеждане на референдуми, че тези пари да бъдат спестявани! Откъде всъщност идват парите? Единствения възможен отговор е, че тези пари могат да бъдат осигурени от изтеглените от правителството заеми!

Другото, което удобно “пропуснаха” да споделят и от  Агенция “Пътна инфраструктура” и Бойко Борисов, че тези 32 млн.лв. се раздават без обществена поръчка. Парите се отпускат по въведеното от първото правителство на ГЕРБ понятие “превантивен ремонт“.

От началото на годината досега правителството е предоставило допълнително близо 106 млн. лв. по линията на така наречения превантивен ремонт на републиканските пътища в Северна и Северозападна България и в област Хасково. Използването на възможността да се извършват превантивни ремонти е удобен начин да се заобиколи Законът за обществените поръчки. По неясни и съмнителни критерии се избират фирми за изпълнителки.

Такъв с и случаят с ремонта на Аспарухов мост във Варна. Там от повече от 3 години се говори за започване на ремонта и че той ще струва 35 млн.лв. За 3 години обаче не се направи обществена поръчка и сега пари се отпускат като превантивен ремонт и извършителят е абонираната за ремонти любима фирма на бившия и сегашния кмет – Хидрострой. Според шефа на Хидрострой тепърва ще се разбере какво точно ще се ремонтира. Т.е. отпуснати са вече пари, но никой няма идея точно за какво!!!

Кое е скандалното в случая? Не стига, че няма никаква прозрачност за избора на фирми, а и няма гаранция за избрана най-добра цена, няма описани никакви конкретни дейности, никакви количествено-стойностни сметки и никакви гаранции за свършената работа. Типичния привърженик на ГЕРБ ще каже, че е важно, че нещо се прави без дори да се замисли над поредните глупотевини изречени от ефира или фейсбук.

Да наистина се прави се нещо: Теглят се милиони левове заеми и се подаряват на близки до властта фирми без никакви обществени поръчки!

original

Фирмите “абонирани” за извършване на превантивните ремонти са държавното “Автомагистрали”,  “ПСТ груп” (свързвана в сектора с депутата Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка), “Агромах”, “Хидрострой”, “Трейс груп холд”, Пи Ес Ай, “Автомагистрали Черно море”, “Пътстройинженринг”, “Понсстройинженеринг”, “АБ Хасково”.

Най-циничното е, че от тези определени гафове Борисов умело си прави ….. успешна реклама?!? Фокуса в медийното пространство се измества върху спешността на ремонтите и овчия електорат дори не се замисля как така се хвърлят милиони без никакъв контрол. Никоя медия не смее да разстрои премиера с някой неудобен въпрос. В това отношение не може да не признаем способността на Бойко Борисов да извлича дивиденти и от най-големите си грешки и провали. За тази му способност най-искрено му казваме “Браво, Бойко!”

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook