Борбата за разширяване на пазарните дялове и свръхпредлагането натискат надолу цената на петрола

August 2nd, 2016 | by gino
Борбата за разширяване на пазарните дялове и свръхпредлагането натискат надолу цената на петрола
горещи теми
0

Добивът на петрол от шистови находища в САЩ става все по-рентабилен. Ако по-рано за да бъде рентабилен този добив американските компании искаха цена от 50 $ за барел, но сега с по-новите усъвършенствани методи за шистов добив фирмите могат да реализират печалба, и при цени за петрола на нива $ 25-30. При тези условия в САЩ за първи път от дълго време увеличават своите търговски запаси от суров нефт и започнаха увеличаването на броя на новооткритите сондажни кладенци. Цените на петрола продължават да спадат и скоро пазарните нива неминуемо ще спаднат под 40$. На борсата за ICE в Лондон цената на октомври фючърси за петрола сорт Брент (който е прикрепен към него цената на уралския руски) следобед на 1 август търг падна до $ 42,65 за барел (в края на търговията в петък, той е на стойност $ 43.85). Докато търговията с фючърси на сорт Брент за 29 юли, цената за доставка през септември падна до $ 41,86 за барел – най-малко от 18 април.

Щатският петрол се очаква в близките пет години да започне да навлиза и на европейските пазари и да влезе в пряк сблъсък с руския петрол. Шистовите добиви на нефт в САЩ започват да играят все по-важна роля за намаляване на цените на петрола. Увеличаването на броя на сондажни кладенци означава, че американските компании се увеличават производството – седмицата от 22 до 29 юли, той се увеличава с 21 хиляди барела на ден (0.25%) и възлиза на 8.515 милиона барела .. Производството се разраства за трета поредна седмица, според Energy Information Administration на САЩ (EIA). петролните запаси за седмицата също се е увеличил – от 1.67 милиона барела, докато анализаторите прогнозираха спад от 2,26 милиона барела.

oil-pumps-in-sunset

Допълнително натиск върху котировките оказва и частичното възстановяване на доставките на петрол от Нигерия, който в продължение на няколко месеца беше спряла износа, поради бунтовнически нападения срещу петролни съоръжения. Като се добави и възстановяването на износа от Иран и увеличаването на призводството на Саудитска арабия, лесно може да се прогнозира, че в средносрочен план цените на петрола ще вървят в единсвено възможната посока – надолу.

Доколко спадът в цените на петрола ще се отразят и у нас и то на колонките на бензиностанциите никой не може да прогнозира. Най-вероятно цените ще мръднат съвсем символично. Защо?

В една пазарна икономика единствения ефективен регулатор на цените е конкуренцията. Вместо държавата да либерализира вноса на горива и пазарът и конкуренцията да доведат до едни реално ниски цени, то същата тази държава не стига, че спъва умишлено вноса, а и въвежда допълнителни гаранции за петролните компании. Вместо намаляване на цените обаче това ще доведе до  ………….   намаляване на фирмите, а от там и до намаляване на конкуренцията.  Още в мотивите на нововъведените промени е описано, че те ще доведат до затварянето на над 160 работещи коректни фирми!?! Да се чуди човек каква е целта на промените…  Определено не е в полза на потребителя!

139408191511074406487134

инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook