Борбата срещу картелите: Депутати предлагат по лек режим за данъчните складове

November 22nd, 2016 | by gino
Борбата срещу картелите: Депутати предлагат по лек режим за данъчните складове
горещи теми
0

Трима депутати внасят законодателни промени срещу картелите при горивата. Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от т.нар. “Група за натиск” искат нормативни промени срещу картелите при горивата.

Те искат облекчаване на режима и изискванията при издаване на лиценз за управление на данъчен склад, както и редакция на приетите през лятото промени в Закона за ДДС. Според тримата народни избраници с промените ще бъдат унищожени над 100 фирми, търгуващи с горива. Промените внасят днес тримата народни представители – Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров.

В своя законопроект тримата депутати отново внасят промени, които биха позволили на по-голяма част от търговците на горива в страната да управляват данъчен склад. Това означава те сами да внасят горивата, с които търгуват, вместо да купуват от една и съща компания, доминираща на българския пазар.

Законодателна промяна в тази посока се препоръчва във втори пореден анализ на Комисията за защита на конкуренцията – първо през 2011 година и нов анализ тази година. И в двата случая притесненията на антимонополния орган са, че голяма част от данъчните складове у нас са собственост на една компания. Това е причината тримата депутати да предлагат да бъде въведена по-облекчена процедура за издаване на лиценз за управление на данъчен склад.

“Предлаганият законопроект отстранява и някои сериозни недостатъци на приетите без сериозно обществено обсъждане промени в Закона за ДДС през лятото на 2016 г. С тях бе въведено изискване за лица, които търгуват с течни горива и които не са лицензирани складодържатели по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове, да предоставят свръх обезпечение за една година напред в размера на евентуално дължимия сбор от ДДС”, пишат в своите мотиви депутатите.

В тях те отново напомнят, че при обсъжданията на промените в Закона за ДДС представител на НАП на заседание на Парламентарната комисия по икономическа политика заяви, че “над 100 фирми се очаква да бъдат заличени от пазара”.

Предложението на тримата депутати е да бъде запазен режимът на предоставяне на обезпечение при доставки на течни горива като средство за борба с данъчните измами, но срокът да бъде намален на един месец напред, а не за цяла година.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook