БУЛЕВАРД ВАРНА – НЕОБХОДИМ ЗА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ГРАДА ИЛИ НЕНУЖНО СКЪП ПРОЕКТ?

October 13th, 2015 | by gino
БУЛЕВАРД ВАРНА – НЕОБХОДИМ ЗА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ГРАДА ИЛИ НЕНУЖНО СКЪП ПРОЕКТ?
горещи теми
0

Изграждането на едноименния булевард „Варна” е заложено в Общия градоустройствен план на град Варна, приет още през далечната 1982 г. Булевардът е залегнал и в настоящия проект на Общ устройствен план (ОУП). Предвижда се той да е улица от най-висок клас, с дължина 15 километра в градската си част, с две платна, всяко от които с по три ленти. Целта на строителството на този булевард е да „отпуши” движението в северното направление на града и ще изнесе целият трафик от централната част на града. Булевардът по проект ще обхожда града от северна страна – като започва от магистрала “Черно море” – на юг. Трафикът от юг ще преминава през Аспарухов мост, от пътния възел след моста по ул. Девня, където трафикът да се влее в ул. „Пеячевич“, към МОЛ-Варна и от там по бул. „Хр.Смирненски” към бул. „Варна“. На север ще прави връзка с Кичево, Балчик и Дуранкулак. Теренът за трасето е подбран след множество анализи, съобразно географските характеристики на града. Направени са подробни инженерно-геоложки проучвания и зоната не е обозначена като свлачищна. Въпреки това през всичките тези години решение за започване на строителството на булеварда не е взето. Защо?

VARNA_satelitna

ИМА ЛИ НУЖДА ОТ БУЛЕВАРД ВАРНА?

За съжаление град Варна все още чувствително изoстава в развитието на пътната си инфраструктура. Липсват рингова структура на пътната инфраструктура, високоскоростни градски магистрали и обходни пътища. Всички входно-изходни артерии прекарват трафика, включително и транзитния, през центъра на града. На практика трафикът от всяка една посока на града преминава през една точка – покрай Катедралата. Това освен натоварения трафик означава по-голямо замърсяване на града, по-голяма амортизация на вътрешноградските булеварди, повече шум и задръствания. Извеждането на трафика извън центъра на Варна е крайно належащо и направените ремонти на централните булеварди не решават този проблем. Нужно е изграждане на нова инфраструктура или разширение или преустройство на сега съществуващата. Належащо е осигуряването на околовръстен път.

На практика обаче в момента е невъзможно разширението на бул. “Христо Смирненски”, който е т.нар. околовръстен път на града, но отдавна превърнал се в една силно натоварена и амортизирана градска улица. Т.е. булеварда няма как в това състояние да поеме функцията на околовръсно шосе. А и отдавна градът е „преминал” през булеварда и се разраства в северна посока. Така, че вариантите за извеждане на трафика от центъра на града са или частично решение на проблема чрез разширение на бул.”Христо Смирненски” или строителство на изцяло нов булевард.

bulvarnaProtest-Vinica

Строителството на бул.”Варна” обаче среща широк обществен отпор от собствениците на имоти в местностите „Сотира” и „Изгрев”. Според плана ще трябва да се очуждят над 280 имота. Собствениците сформираха инициативни комитети и организираха редица протести въпреки, че изграждането на трасето е заложено още през 1982 година и че постройките в района са незаконни. Това е още един от проблемите, които трябва да намерят решение преди да стартира евентуалният строеж на булевард „Варна”.  Другия сериозен проблем е финансирането на проекта. На всички е ясно, че Община Варна няма как със собствени средства да финансира такъв голям и сложен  инфраструктурен проект. Необходима е помощ от държавата. Въпросът е ще се заеме ли някой с дългосрочен проект, който ще погълне милиони левове, ще бъде повод за масово недоволство на собственици и строежът ще продължи доста повече от един мандат? На този етап никой не е обявил този проект за приоритетен. От което следва, че и вероятността да се случи клони към нулата.

 

Наистина ли бул.”Варна” е жизненоважен за разрешение на проблемите на гр.Варна или такъв проект е излишен и ненужен на града и ще доведе само до главоломни разходи без да даде решение на транспортните проблеми?

 

Пламен Дочев

bulevard-141111

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook