Бургазлии вече се гаврят с варненци

September 16th, 2015 | by gino
Бургазлии вече се гаврят с варненци
ваши репортажи
0

Това, че град Варна е чувствително изостанал в много отношения от Бургас е ясно и на децата. Но, когато бургазлии започнат и да се гаврят с това, то положението е вече нетърпимо. Докога цветенцата и фонтанчетата ще прикриват нерешените проблеми на града ни? Публикуваме без никакъв коментар и статията разпространяваща се в бургаските фейсбук групи.

“ТОВА Е БУРГАС! ГЛЕДАЙТЕ! ЗАВИЖДАЙТЕ!

Подземно сметосъбиране, колела под наем, скейт парк. Варна, нещо да кажеш? Харесваме всичко в нашия Бургас. Красотата, оптимизма, амбицията да се развива и желанието за промяна. Видяхме как само за няколко години си извоюва медицински факултет, за да задържи лекарите и да вдигне нивото на здравеопазването; подмени обществения си транспорта и се препаса с велоалеи; ремонтира улиците и парковете си; стегна старите си басейни и изгради нови; излъска острова-бижу Света Анастасия. Забелязахме също супермодерения му скейт парк, велосипедите под наем, електрическите патрули, подземните контейнери за смет и проектите за пасивни, харчещи минимално електричество сгради. С малките си, създадени с мисъл, обединяващи хората иновации. С онези уж дребни неща, които правят един град голям.

burgas_skate

Европейски скейт парк! Докато връстниците им в останалата част на България стържат по допотопни, собственоръчно сковани рампи и помитат бабите от пейките, бургаските тийнейджъри безмилостно експлоатират своя нов скейт парк от калифорнийски тип. Качени на скейтове, байкове и ролери те се провират между хладните извивки, рейлове, трансфери, виражи и пирамиди без да пречат на никого. Показват, че Източният бряг също владее дъската. А най-добрите се готвят за Burgas Skate Open на 19 и 20 септември – най-голямото скейт състезание с международно участие, правено у нас в последно време. Паркът в квартал „Изгрев“ обаче е повече от място за екстремен спорт, демонстрации и състезания. Преди всичко той е материализиралата се грижа на бургаските управници за бургаските деца. Защото няма нищо по-добро от това да дадеш шанс на онези, които идват след теб, да се движат на открито, да летят по ръба на възможностите си и да бъдат заедно.

Електропатрули в Морската градина! Малък като бръмбар, тих като пчела. Съзряхме го още в началото на лятото, докато жужеше из Морската градина. Електрическото автомобилче педантично патрулираше по алеите и около плажа, без да гори грам вредни газове. Оказа се, че в миниатюрното „Рено“ един зад друг се возят двама инспектори от дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“. Работата им – да следят спазването на правилата и да дебнат неправилно паркиралите в периферията на парка. Вършеха си я перфектно. Между другото, от около три години бургаските екоинспектори се движат из града и околностите му с електически скутери. Общината им ги купи, за да се промъкват бързо в трафика и експедитивно да проверяват сигналите за запрашеност и вредни газове от промишлени предприятия. И те, и екопатрулката от Морската има къде да заредят, при това безплатно – на станцията за електромобили на ул. „Гурко“, точно до паркинга край Трета поликлиника.

бургас кошове

Подземните контейнери! Като метнете торбичката си с отпадъци в тези контейнери, тя изчезва няколко метра под земята. В резултат около самата кофа не мирише, клошарите не могат да бръкнат в нея, бездомните кучета не успяват да разнесат наоколо остатъци от храна, вероятността от зарази и пожари намалява, а пространство за пешеходците се увеличава. Ако не вярвате, проверете лично на улица „Сливница“, точно до централния площад „Тройката“. Преди по-малко от месец бургаската община постави там четири железни надземни контейнера – за хартия и картон; за метал и пластмаса и за общи отпадъци. А точно под тях, в бетонно подземно корито, монтира още четири големи, трикубикови пластмасови кофи. По този начин въведе нова система за модерно и хигиенично сметосъбиране. Подобна на онези, които сме виждали в Западна Европа. Понеже любопитството не ни даде мира, разпитахме как подземните контейнери се изпразват. Оказа се, че когато кофите се запълнят, системата подава сигнал до почистващите фирми. Служителите им отварят общия бетонен капак с четирите надземни кутии, с хидравлика повдигнат подземните контейнери до нивото на улицата, изсипват ги и отново ги връщат в дупката. Очаква се в следващите месеци из града да бъдат поставени още няколко вида подобни кофи, а тези с най-добри експлоатационни качества да се „размножат“. Разбира се ние знаем, че контейнери от този тип вече има в София (на ул. „Солунска“ и на „Женския пазар“),  Стара Загора и Сливен. И до днес обаче повечето варненци не подозират за съществуването им, а за масовата им употреба никой не отваря дума. 

????????????????????????????????????

Рент-а-байк системата за велосипеди! Представете си как сутрин, в час пик, когато всички се блъскат в градския транспорт, взимате от квартала си велосипед под наем, стигате с него до училище, университета или работата. А вечер, когато народът отново се блъска по автобусите, вие се прибирате на две гуми и оставяте колелото на близката стоянка без да имате грижа за него. Сега визуализирайте още по-приятен сценарий – пристигате в черноморски град като турист, „закотвяте“ автомобила си на паркинг, рентвате си байк и през цялата почивка се движите с него по улици и паркове. Е, това е възможно. В Бургас, разбира се. Когато стартира преди две години, автоматизираната система за колела под наем в града беше по-скоро лош copy-paste на услугата, популярна в западноевропейските столици. Отдаваните велосипеди бяха тежки и неудобни. Велоалеите – малко и изронени. През това лято обаче видяхме приятна промяна. Стоянки с нови, олекотени, маневрени байкове с вграден GPS и по-добро заключване (както разбрахме, общо 120 броя, с които колелата за рентване стават общо 200). Освен със съществуващата досега велокарта, те вече могат да се наемат с СМС на номер 13 566, с дебитна или кредитна карта. За да не се окаже, че колела има, а инфраструктура – не, общината започна да разширява с европейски пари съществуващите велоалеи от десет на шейсет километра. По този начин ще свърже в мрежа отдалечените райони с централната градска част и ще даде зелена светлина на най-достъпния, екологичен и здравословен начин за придвижване. Подозираме, че на този етап рент-а-байк системата не е на печалба. Но сме сигурни, че с малко повече реклама и по-гъвкави системи за абонамент и това ще се случи. 

Е кое от тези неща го има и във вашия град?”

 

Ивайло Петров

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook