Бългаската стопанска камара и браншовите организации дават на съд наредбата за касовите апарати

July 19th, 2019 | by gino
Бългаската стопанска камара и браншовите организации дават на съд наредбата за касовите апарати
горещи теми
0

Българската стопанска камара (БСК) и над 43 браншови организации и фирми внесоха във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу последните промени в Наредбата Н-18.  С тази жалба са атакуват поправките в Наредбата за касовите апарати и по същество, и заради начина, по който тези промени са “аргументирани” и приети.

С новите промени НАП на практика получава достъп до огромни масиви от данни не само за фирмите, а и за клиентите на търговците. Бизнесът се опасява за сигурността на тези данни още повече, че тази седмица стана ясно, че системата на НАП е пробита и на практика данните на почти всички български граждани и фирми са откраднати.

В жалбата е посочено, че при приемането на промените в наредбата не е спазено дори изискването за анализ доколко новите промени съответстват на европейските правила. Вместо анализ за отбиване на номера е сложено едно изречение: „С проекта на наредба не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз“. Според бизнеса с прилагането на промените в наредба Н-18 има реална опасност за разгласяване и злоупотреби с лични данни, търговски тайни, ноу-хау и т.н.

Жалбата атакува и предвидените санкции в наредбата, които са драстични – като запечатване на търговски обект за срок до 30 дни! Такава санкция може да докара до фалит почти всеки малък бизнес. Именно тези рестриктивни промени ще принудят много фирми да прекратят дейността си. Най-много ще бъдат засегнати ще бъдат онлайн търговците. Вече се наблюдава и “емиграция” на бизнеси в съседни държави.

Видимите резултати от въвеждането на тези промени ще са нови значителни разходи за бизнеса, който ще калкулира това в своите стоки и услуги, което неминуемо ще доведе до повишаването на цените. Миграцията на фирмите в съседни държави пък ще доведе до намаляване на приходите в държавата.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook