Бюджет 2019: Раздаване на пари без никакви реформи

October 27th, 2018 | by gino
Бюджет 2019: Раздаване на пари без никакви реформи
горещи теми
0

Вече е изготвен проектозаконът за държавния бюджет за 2019 г. Каква е разликата от досегашните бюджети? Общо взето – никаква! Приходите ще са повече, но разходите също са увеличени. За поредна година въпреки растежа на икономиката пак е планирано да имаме дефицит!

И в този бюджет най-много пари се отпускат за социалната сфера, но без никаква конкретна политика, а на принципа на всекиго по малко, че парите не достигат. Именно заради недостига на средства се вдигат минималните осигурителни прагове и максималните осигурителни доходи. Увеличението става въпреки многократните обещания, че това няма да се случи. За сметка на това се запазва тавана на пенсиите, който също трябваше да отпадне. Общо взето обещанията няма да се спазят, но пък ще има повече пари за “усвояване”.

Сериозно перо в бюджета е и здравеопазването. Дългоочакваната реформа тук все още не е започнала и няма никакви признаци това да стане и идната година. Идеята на ГЕРБ е да се обединят куп неефективни нереформирани и бюрократизирани структури в една нова допълнителна мегаагенция само ще създаде нова бюрокрация и нещата няма как да тръгнат по-добре.  В новата мегаагенция обаче ще има много топли местенца за послушни партийни кадри. И за да не би предложените промени да бъдат критикувани в парламента те удобно са извадени от закона и са включени в допълнителните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК. Така удобно се избягва и от общественото обсъждане, при което биха могли да се зададат неудобни въпроси, на които министерството няма отговори. Начинът на функциониране на новия мастодонт ще се реши в поредица от наредби, които дори още не е започнато да се пишат. Общо взето в здравеопазването можем да разчитаме на божията воля да не се разболяваме.

Със сериозен бюджет от 1.5 млрд. лв., ще разполага и МВР.  По принцип МВР щеше да се реформира, но реформите засега се отлагат, за да се спестят пари?!? Може да няма реформи, но пък има много повече пари! Дали това ще промени работата на МВР? Едва ли! Над 90% от сумата ще отиде за заплати,  бензин, коли, униформи и т.н., За реформиране на дейността и за подобряване на сигурността се планират около …..10% от бюджета на МВР. С други думи реформа ще има, ама друг път!

Повече пари са отделени и за съдебната власт. Тук реформата започва и завършва с това, че таксите за завеждане на дела скочиха 17 пъти. Явно идеята за реформа е да се ограничи достъпът до правосъдие. Няма дела- няма проблем! Още повече, че според премиера няма корупция, няма конкрабанда, а на организираната престъпност и е пречупен гръбнака. Нищо чудно, че доверието в съдебната система копае дъното за поредна година.

За поредна година армията ни получава милиарди, за закупуването на нови самолети и нова техника, което за поредна година едва ли ще се случи. Но пък тези милиарди удобно ще попаднат в бюджетния излишък за харчлък лично по усмотрението на Борисов.

Така че и догодина бюджета на страната ни ще е същия като другите досега. Реформи няма, а повече пари. Защо ли? Идват избори! Държавните служители получават добра мотивация за “правилното” гласуване – увеличават им се с 10% заплатите. Останалите да се оправят!

Много отрасли ще изпитват и следващата година недостиг на пари. Както и тази година голяма част от планираните разходи на правителството няма да се направят, с цел осигуряване на бюджетен излишък. Да не си помислите, че парите ще отидат за запълване на недостига на средства? Неееее!

Както всички години досега милиардите излишък се харчат еднолично по решение на Борисов. Финансират се “правилните” фирми и проекти. Запушват се устите на недоволните и се раздават на “правилните” олигарси я за “дупки”я за други неща .

Това са видимите резултати от управлението на кабинета Борисов 3 – никакви реформи, никакви промени и все повече отдалечаване на управляващите от заобикалящата ги реалност!

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook