Варна – най-добрият град за “усвояване”на милиони

August 23rd, 2017 | by gino
Варна – най-добрият град за “усвояване”на милиони
градска инфраструктура
0

С какво можем да свържем днес град Варна? Кое е това, което би отличило града от останалите? Морската градина със строежите и колите в нея, плажната алея превърната в паркинг и затроените плажове или фонтана и цветенцата в центъра? Варненци се примириха, че приза “Най-добър град за живеене” скоро няма да се присъди на иначе красивия им град. В едно отношение обаче Варна изпреварва и то с няколко обиколки всички останали градове. Варна е градът, в който най-добре се “усвоявят” обществени пари. Не стига и това, че се харат безхаберно, а и това става под аплодисментите и овациите на заблудените варненци. За какво става въпрос?

Както всички знаем гордостта на нашия кмет е европрограмата “Интегриран градски транспорт”. Още с встъпването си в длъжност Портних обяви, че програмата е в опасност и той лично се заема да я “спаси”! Варна лягаше и ставаше с информации кой автобус кога пристига. Стотици публикации от кметския прпфил в социалната мрежа информираха за чутовните усилия на кмета за реализацията на проекта.

Фактите: За съжаление пристигането на автобусите не бе последвано от други действия по програмата. Трябваше да бъдат изградени бус ленти, интелигентни светофари, онлайн информационна платформа и автоматизирана билетна система. Какво се изгради в действителност – едно голямо нищо! Нищо струващо десетки милиони. С оглед на приближаващите се местни избори спирките бяха оборудвани с едни красиви празни кутии, които уж ще продават билети. Вместо струваща няколко милиона инфосистема общинските капацитети решиха да пуснат линк към безплатен инфо сайт. Милионите естествено ги усвоиха. Тези за билетната система – също!

Къде са 8,3 милиона лева? Община Варна във вече далечната 2015 година отчете програмата “Интегриран градски транспорт” за завършена и съответно се разплати за нея. Цели 8,3 милиона лева се платиха за Автоматизираната билетна система! Кметът многократно заявяваше в типично негов стил, че въпросната системаще заработи до дни“, “ще тръгне до седмица“, “Ще стартира съвсем скоро” и т.н. Естествено местните медии не смеят и да попитат за конкретна дата, камо ли да припомнят на кмета за предишните неизпълнени обещания.

Две години пео-късно Варна няма Автоматизирана билетна система. Няма ги и 8,3 милиона лева платени за нея. Няма прокуратура, която да се самосезира! Няма проверка от никакви държавни органи! Няма реакция от премиера, който на думи щял да бъде безкомпромисен спрямо далавери. В държавата усравлявана от ГЕРБ нищо не заплашва кмет издигнат от партията. Колко още милиона трябва да прахоса Портних, че най-сетне да се задейства някоя институция от държавата? Или както е ставало досер – ако не се разрази скандал по медиите нищо няма да се прави. 

Какво можеше Община Варна да направи с тези пари? 

1.Можеше да закупят на пазарни цени 185 гарсониери за нуждаещи се семейства.

2.Можеше да се закупят 25 нови модерни градски автобуса.

3.Можеше да се построят 20 нови детски градини и т.н.

За съжаление парите на варненци се харчат от безхаберни и некомпетентни хора. Хора, които в реалния бизнес не биха ги държали на работа повече от един ден. Тези хора управляват обществените ни средства и ги “усвояват” по начин, който не само не е в интерес на варненци, а определено дори е в тяхна вреда!

Изплатени 8,3 милиона лева срещу …. нищо! – Ето това са видимите резултати от управлението на Варна!

 

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook