Варна с годишен бюджет от половин милиард лева, но икономически е далеч назад след Пловдив и Бургас

June 20th, 2019 | by gino
Варна с годишен бюджет от половин милиард лева, но икономически е далеч назад след Пловдив и Бургас
горещи теми
0

Областният управител на Варна Стоян Пасев днес направи откритие, че Варна въпреки огромния си бюджет е далеч назад в развитието си след Пловдив и Бургас. Учудващо е, че изказването му е публикувано от местните медии, според които Варна вече е като Бевърли Хилс и дори вече задминава Майорка!

Защо бизнеса избягва да инвестира в Морската столица? За разлика от Пловдив, Бургас и дори близкия Шумен Варна няма нито един декар индустриална зона. Общинската администрация е една от най-непрозрачните, обществените пари се усвояват по непрозрачен начин, липса инфраструктура, за административните пречки пред инвеститорите може да се напише цял роман, а кмета Портних е един от най-неоткриваемите кметове.

Къде отиват огромните пари наливани във Варна? Не може да отречен, че в града се наливат огромно количество пари от общинския бюджет от половин милиард и допълнително от държавата. Въпреки реката от пари Варна затъва все повече от ден на ден заради некадърност, безхаберие и слаб контрол на харчовете. Типичен пример за прахосване на милиони е проекта за Интегриран градски транспорт на стойност над 140 млн.лева. Платеният още през далечната 2015 година проект е пълен провал и е нагледен пример за порочни обществени поръчки, липса на административен капацитет, грешно зададени условия на търгове и абсолютна липса на контрол. Подобна ситуация се случи и със строителството на мегабулеварда Левски, който само дни след пускането си пропадна!

Въпреки огромите годишни бюджети на града големите проблеми на Варна не се решават! Най-големите проблеми на Морската столица е проблема с водоподаването, остарялата канализация, липсата на околовръстен път, строежите в Морската градина, окаяното състояние на Аспарухов мост, сметосъбирането, западащото пристанище и липсата на индустриална зона за привличане на инвеститори. Вместо обаче кмета Портних да изгради дългосрочна стратегия за развитието на Варна и да решава постепенно проблемите на града, той инвестира в непрестанни нискокачествени ремонти, асфалт, цветенца и финансиране местните медии.

Областният управител Стоян Пасев днес публично призна очевидното – Варна затъва добре украсена. Надяваме се г-н Пасев наистина да се загрижил за състоянието на Варна, а не с тези критика да се готви за стола на кмета Портних. Въпреки това прогрес има – признавато на наличието на проблем е първата стъпка към разрешаването му.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook