ВАРНА ЩЕ ОПРЕДЕЛИ В СЪБОТА ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В БЪЛГАРСКАТА МАРАТОНСКА ВЕРИГА 2020

November 4th, 2020 | by gino
ВАРНА ЩЕ ОПРЕДЕЛИ В СЪБОТА ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В БЪЛГАРСКАТА МАРАТОНСКА ВЕРИГА 2020
градска инфраструктура
0

В петата година от създаването си Българската верига от атлетически маратони ще завърши този уикенд във Варна с нов, стимулиращ рекордни резултати и участия регламент. Учредена през 2016 г. под името „Бягането като начин на живот“ за няколко сезона тази инициатива увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български градове.

Тази година заради здравните марки веригата стартира над 30 август в Стара Загора, Софийският маратон бе на 11 октомври и по изключение за първи път финалът ще бъде сега, в събота, на 7 ноември във Варна.

Новото, че за първи път общият джакпот стимулира още по-силни резултати и по-класно участие – както на класни чуждестранни бегачи, така и на най-добрите български атлети. През 2020 година 20-хилядният бонус се обвързва с елитни постижения и премии за рекорди. По този начин организаторите целят да вдигнат нивото и да направят още по-многобройни участниците в трите отделни състезания.

За първи път са фиксирани бонуси за рекорди на трасето в трите маратонски бягания. За подобрено върхово постижение във Варна – 2.16.35 ч. при мъжете и 2.43.54 ч. при жените е предвидена премия от по 1000 лв. Средствата за тези бонуси се осигуряват от общият джакпот, предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона за 2020 година, чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система. От сумата вече бяха изплатени премиите за рекордните и изключително силни в световен мащаб постижения в София.

Регламентът отново обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. При равенство в точките при мъжете и жените – победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Точки получават бегачи с постижения под 2.20 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените.

Точкова система за джакпота:
1. място – 15 точки
2. място – 10 т.
3. място – 8 т.
4. място – 5 т.
5. място – 3 т.
6. място – 1 т.

Така, сега във Варна ще стане ясно кой ще спечели Джакпота в за тазгодишната верига от маратони. Ето кои са фаворити за голямата награда и какви са шансовете им. След първото изпитание в Стара Загора нямаше спечелели точки, той като никой не покри времевите изисквания за резултат. В София обаче преди месец станахме свидетели на много силни постижения, цели 11 атлети покриха изискванията за резултат и оформиха следното временно класиране:

ДЖАКПОТ 2020 – ВЕРИГА МАРАТОНИ „БЯГАНЕТО КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ“:
Виктория Хапилина (Укр) и Юсеф Сбаи (Мар) с по 15 т.
Джебет Наом (Кен) и Радуан Нуини (Мар) с по 10
Синтия Косгей (Кен) и Махамед Али (Хол) с по 8
Харука Ямагучи (Яп) и Дънкан Коеч (Кен) с по 5
Марта Алекно (Кен) и Уладзислав Правав (Укр) с по 3
Клементине Муканданга (Уг) 1

Голямата интрига във Варна е кои от тези атлети ще застанат на старт и как ще се представят за да се оформи крайното класиране и печелившия големия Джакпот. Нека припомним и носителите на голямата награда от досегашните 4 издания на веригата маратони „Бягането като начин на живот“

СПЕЧЕЛИЛИ 20 000 лв. ДЖАКПОТ В БЪЛГАРСКАТА МАРАТОНСКА ВЕРИГА:
2016 – никой не успя да спечели джакпота
2017 – Рут Матебо (Кения) – с две победи и трето място в Ст. Загора
2018 – Рут Матебо (Кения) – първата с три победи в една година
2019 – Осеа Туей (Кения) – вторият с три победи в една година
2020 –

Стартът във Варна тази година е точно в 9.30 ч. на 7 ноември, събота, по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. След това маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза през главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат много любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Самото състезание и всички съпътстващи го събития ще се състоят при стриктно спазване на здравните мерки. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специални медали за участие като спомен от събитието.

И тази година, организаторите са предвидили маратонът на Варна да се превърне в истински празник за жителите и гостите на града. Ще има много съпътстващи събития, сцената в зоната на старт-финала ще е постоянно място за спортни активности, които ще направят събитието още по-колоритно и специално.

Последни новини, детайлно трасе и подробности за Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook