Венецуела планира собствена версия на bitcoin

December 5th, 2017 | by gino
Венецуела планира собствена версия на bitcoin
горещи теми
0

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви плановете си да създаде криптовалута, наречена „Петро“, като начин да се пребори с „финансовата блокада“, наложена от САЩ по отношение на неговия режим в страната. Мадуро заяви, че венецуелската криптoвалута ще бъде подкрепена от запасите на страната с петрол, злато, газ и диаманти.

Венецуела поддържа най-големия резерв на суров петрол в света, но производството му непрекъснато спада. Тази година се отчита най-ниско производство от 13 години насам, тъй като дружествата спряха някои технически операции поради неплатени сметки.

Президентът на Венецуела обвинява административните санкции на Тръмп за това, че американските банки не желаят да участват във финансови сделки с венецуелското правителство, било като купувачи или като платци. Въпреки всичко, плануваната криптовалута едва ли ще разреши дълбоките финансови проблеми на страната, смятат специалисти.
Венецуела дължи на инвеститорите си около $141 млрд. Сред тях са Китай, Русия, петролни и други компании. Руските лидери неотдавна се съгласиха да забавят плащанията на Венецуела от $3.5 млрд., но това едва ли ще помогне в цялостната дългова криза в Южна Америка.
Изказването на президента идва точно във време на нарастващ интерес към криптовалутите. Мадуро съобщи в неделя, че новата криптирана валута ще бъде използвана за извършване на финансови транзакции. Не е ясно дали плащанията ще се обменят в американски долари – господстващата световна валута, или в нова непредсказуема цифрова валута. Мадуро, чийто режим се обозначава като ‚диктатура“, не е обяснил дали криптовалутата ще се използва от обикновения венецуелец за плащане на хранителни стоки, лекарства или други основни неща за бита.
Президентът на Венецуела е известен с пищните си, посрещнати с бурни овации изявления, които обаче не произвеждат осезаеми резултати. През септември той обяви план за предоставяне на зайци на семейства, страдащи от недостиг на храна. До момента все още не са се появили новини за „заешкия план“.
economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook