Видимите резултати: България е сред лидерите по укриване на данъци от едрия бизнес

March 4th, 2017 | by gino
Видимите резултати: България е сред лидерите по укриване на данъци от едрия бизнес
градска инфраструктура
0

България е сред лидерите по укриване на данъци от едрия бизнес сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва доклад „Избягалите данъци”, посветен на данъчното облагане на най-големите компании в ЦИЕ, изготвен от 6 неправителствени организации.

За България разработката е направена от неправителствената организация „За Земята”. Според тях десетте компании у нас, които отчитат най-голям оборот за 2015 г., взети заедно, не само че не плащат данък на държавата, но всъщност получават данъчни приходи от над 150 млн. лв. В законодателството на редица страни е предвидено приспадане от дължимия данък на загубите от предходни години, но само в България данъчната загуба е придобила подобни размери, посочват от „За Земята”.

България води не само по отношение на либералното данъчно облагане на големия бизнес. В сравнение с другите страни в региона, а и отвъд него, българският бюджет най-силно разчита на „скритите” данъци. ДДС и акцизите върху горивата и тютюневите изделия формират над 70% от данъчните приходи в държавния бюджет у нас, пише в доклада. За сравнение средната норма на „скритите” данъци за страните в региона е с около 1/3 по-ниска.

Заключението на доклада е, че данъчните подаръци за едрия бизнес падат върху плещите на обикновените хора и на малките и средни местни фирми.

 

Експертите, които са изготвили проучването, заключват, че независимо от ниските данъчни ставки в региона, големите компании в ЦИЕ като цяло се изкушават да избягват дължимите данъци.

„Безплатен обяд няма: щом Големият Бизнес не иска да плаща, плаща населението. В интерес на гражданите е правителствата от Централна и Източна Европа да работят заедно на европейско равнище, за да осигурят общ набор от правила и норми за данъчно облагане на компаниите”, препоръчват авторите на доклада.

Изследването е направено от българското екосдружение „За Земята”, чешката Glopolis, унгарската Demnet, латвийската Lapas, полската IGO и словенската Ekvilib.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook