Видимите резултати: България за поредна година е първенец в Европа по злоупотреби с евросредства

June 21st, 2017 | by gino
Видимите резултати: България за поредна година е първенец в Европа по злоупотреби с евросредства
горещи теми
0

България е първенец по злоупотреби с еврофондове и през миналата година. За съжаление през последните пет години ние сме окупирали това незавидно първо място! 

Тези данни са от нов доклад на Европейската комисия тема “Защита на финансовите интереси и борба с измамите през 2009 г.”, разпространен днес. Най-проблемна е земеделската програма САПАРД, където са засегнати една пета от отпуснатите ни от Евросъюза средства. От общо 354 разкрити афери с евросредства за миналата година, в България са регистрирани 68. На второ място е Белгия с 48 афери.

Нередностите и предполагаемите измами с европейските фондове са се увеличили в сферата на земеделието, но и с предприсъединителните фондове за страните от Източна Европа. България държи печалното първенство и по нередности и измами с пари от всички предприсъединителни програми. От общо 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, следващата в списъка – Румъния, е със 196 случая.

Според годишния доклад на ЕК финансовите измерения на предполагаемите измами с предприсъединителните фондове са се увеличили от 13 млн. евро през 2008 г. на 57 млн. през 2009 г. Предполагаемите измами с пари за земеделие са скочили през същия период от 4 млн. евро на 13,3 млн. Предполагаемите измами в сферата на помощите за изостаналите райони също са се увеличили – от 57 млн. евро на 109 млн. евро. Експертите обясняват, че не е задължително това да означава, че броят на злоупотребите нараства – просто докладването им е било по-добро. От Европейската комисия подчертават още, че не всяка нередност е измама и злоупотреба, и че част от случаите са свързани с технически и документни грешки.

За България обаче е записано, че изключителната ситуация показва известни слабости в националната система за борба с измамите. Повечето нередности са били установени от външни, а не от вътрешни проверки, пише още в документа. Част от нередностите с предприсъединителните фондове за България доведоха в края на юни до осъдителни присъди, стигащи до 12 години затвор за бизнесмен от сферата на месопреработването, напомнят от комисията.

БНР

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook