Видимите резултати: Заради далавера от 1 милион Варна е с опасни пласмасови контейнери за боклук!

April 11th, 2018 | by gino
Видимите резултати: Заради далавера от 1 милион Варна е с опасни пласмасови контейнери за боклук!
горещи теми
0

На 22.декември в далечната вече 2014 година кметът на Варна Иван Портних гордо обещаЗапочваме поставяне на подземни контейнери за смет във Варна. Това ще стартира през февруари 2015г. Предвижда се да бъдат поставени 10 подземни контейнера за боклук. Първите ще са на ул. “Стефан Караджа” – до хотел “Черно море”, където няколкото перманентно препълнени кофи замърсяват целия район.

Това изказване на Иван Портних бе публикувано във всички варненски сайтове и бе споделено в профила на кмета в социалните мрежи. Естествено публикацията получи стотици “Браво кмете” за ……..обещанието си. Дори имаше единични изказвания “Гордеем се вече, че сме варненци” ?!? Друг е въпроса как може да се гордее човек, че са му обещали нещо, но да не се отклоняваме от темата….

Пренасяме се в реалността и в наше време- април 2018 година. Обещаните подземни контейнери за боклук все още са мираж!

ПОЛОЖЕНИЕТО НЕ СЕ Е ПОДОБРИЛО, А ДОРИ НАПРОТИВ – СТАНАЛО Е МНОГО ПО-ЗЛЕ И ВЕЧЕ ДОРИ ОПАСНО ЗА ВАРНЕНЦИ!

Миналата година Община Варна сключи договор за сметопочистване с фирма предложила с 40% по-висока цена от останалите! Един от мотивите бе, че фирмата поема ангажимент да почиства и …….. трамвайните релси във Варна?!? Тогава сметоизвозването струваше на общината по 70 000лв дневно и въпреки това Варна тънеше в мръсотия. Лятото положението бе нетърпимо!

Тази година се очакваше нещата уж да се подобрят. Блажени са веруищите, както казват старите хора…  Общината е поверила сметоизвозването на акционерното дружество „ЗМБГ“като договора е на стойност 61 млн. лв. Неразделна част от договора са техническите спецификации на възложителя и изпълнителя. Една от важните точки на договора е ЦЕНАТА НА „БОБЪРА“. Изискванията на община Варна, заложени в документите за организиране на процедурата по възлагане на обществената поръчка, са „контейнерите за отпадъци 1100 л тип „бобър“ да са сиви и изработени от метал със сертификат за качество…“. От техническото предложение на „ЗМБГ“ за изпълнение на поръчката става ясно, че това условие е прието без резерви. След като печели наддаването и подписва договор с кмета на Варна Иван Портних, компанията започва разполагането на 6 хил. контейнера.

Контейнерите са из града и хората забелязват една разлика – не са от метал, те са пластмасови. Тяхната цена е точно 338 лв. В същото време най-ниските оферти за метални контейнери тип „бобър“, предлагани от няколко български фирми, са за около 510 лв. за брой. Това означава разлика от над 170 лв. за един контейнер, или над 1 млн. лв. за всички 6 хил., разположени във Варна в изпълнение на поръчката, спечелена от „ЗМБГ“. Общината плаща за метални контейнери, а получава пласмасови!

КОЙ ПРИБРА РАЗЛИКАТА ОТ ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА?

По официални данни досега вече са изгорели 4 автомобила поради възникване на пожар в новопоставените пластмасови контейнери. Десетки контейнери вече са изпепелени и само случайността не е довела до сериозни последствия. Всичко това не е заради безхаберност или некадърност на общинската власт, а заради далаверата струваща 1 милион, за която ние вече сме писали . Нередностите с боклука на Варна е описана на едно от челните места в издадената Черна книга на правителственото разхищение в България″, която се издава от Фондация за свободата “Фридрих Науман” със съдействието на Института за пазарна икономика. В тази книга почитната първа позиция на далаверите заема злополучния проект за Интегрирания градски транспорт на Варна, където са “усвоени” над 115 милиона, а насреща има само 50 автобуса.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook