Видимите резултати: Кога по строителството на пътища ще настигнем ……… римляните

July 20th, 2016 | by gino
Видимите резултати: Кога по строителството на пътища ще настигнем ……… римляните
градска инфраструктура
0

Най-голямата гордост на премиера Бойко Борисов и на ГЕРБ безспорно е строителството на магистрали. Още с идването си на власт девизът на ГЕРБ бе “Градим България“. След като започнаха да градят през първото правителство , то съвсем естествено за второто правителство на ГЕРБ се избра друг девиз – “Видимите резултати“.  Резултатите наистина са видими, но дали са успешни може да се прецени ако тези резултати се сравнят с други постижения в строителството на пътища, нали?

За да бъдем коректни и точни ще изберем друг подобен на бойко управленец, който също при управлението си е градил много пътища. Ироничното в случая е, че този управленец въпреки невероятните си успехи в изграждане на инфраструктура влиза в историята със съвсем други свои качества. Нищо не намекваме а само констатираме.

Постиженията на премиера Бойко Борисов (2009-2013, 2014- досега) При управлението на Борисов за най-голям успех се счита успешното завършване на първата българска магистралата  “Тракия” от София до Бургас! Въпреки, че лентата отряза Орешарски несъмнено заслугата за завършването на тази магистрала е на правителството на Борисов. Да припомним, че за изграждането на близо 360 км магистрален път бяха нужни цели 40 години! За съжаление по-голямата част от магистралата, която бе току-що открита плачат за ремонт. Дори и новонаправените участъци имат проблеми. Но както се казва колкото – толкова.

neron4neron3

Постиженията на римския император Клавдий Цезар Август Германик по известен като НЕРОН (54-68). При управлението на Нерон се изгражда важният римски път “Виа Милитарис”. Това е важен път свързващ Галия и Сирия, по който да могат максимално бързо да се придвижват римските легиони. От там идва и наименованието на пътя. За близо 20 години римляните били готови с отсечката от Виндобона (Виена) до Византион (Истанбул), която е с обща дължина 924 километра. Римляните изградят пътищата си от камъни. Пътните стандарти били спазвани в съответствие със ‘Законите на 12-те таблици’, разработени още към 450 г. пр. н. е. Пътищата били разделени на участъци – semita /пешеходни/ – най-периферния участък, широк 30 см.; iter – участъкът в който се движели пешеходци и конници, широк 92 см.; actus – участък по който се движат каруци и колесници, впрегнати с един кон, широк 122 см.; и двулентова via – основната част от пътя с широчина 244 см. Ширината на стандартния римски път била 12 метра.

neron2 neron5

В началото на 2 век само за 100 години при император Траян са съществували вече над 100 000 километра държавни римски пътища. Въпреки тези грандиозни строежи на пътища древните римляни не са изпадали в захлас при всеки новопостроен път, а са го имали за нещо нормално за развития тогава (преди 2000 г.) цивизован свят. В по-голямата си част тези римски пътища са в много по-добро състояние от съвременните.

Това са видимите резултати от управлението на Нерон и на Борисов. За съжаление император Нерон не остава в историята със своите градежи, либерализиране на закони и преустройство на империята, както той много е искал, а със своите извращения, празненства и пороци. Как ще остане в историята на България Бойко Борисов е много рано да се каже, но със сигурност той ще остави следа.

Източник: Уикипедия

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook