Видимите резултати: ОЛАФ – България е лидер по кражби от еврофондове

May 31st, 2016 | by gino
Видимите резултати: ОЛАФ – България е лидер по кражби от еврофондове
горещи теми
0
Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ) публикува своя годишен доклад за 2015 г. В него се твърди, че България е една от водещите държави по измами с европари. В доклада като пример за почти 1400 проверени случая изрично се посочва този с плащане на 1.3 млн. евро за предприятие за замразени зеленчуци в България – най-бедната страна в ЕС. Имената на компанията и заподозрените лица не се посочват, но е известно, че средствата са от Програмата за развитие на селските райони. След като започнало разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същи човек, който е надул цените на необходимите неща за модернизирането на цеха. При друга схема вносители на соларни панели от Китай са излъгали митническите власти на ЕС, използвайки фалшиви документи.
Измамите и грешките са широко разпространени в програмите за усвояване на еврофондове. Британското правителство е изчислило, че има загуби в порядъка на 0,7% в социалната система заради измами. След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания, се посочва в доклада. Генералният секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

Миналата година 187 млн. евро бяха възстановени чрез съдебни действия в страни членки и върнати на Брюксел. Според Кеслер трябва да бъде създадена прокуратура към ЕС, която може да има по-широки правомощия при разследване в сравнение с тези на ОЛАФ.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook