Водят ли едноличните решения на Борисов до опасност за сигурността на страната?

September 7th, 2018 | by gino
Водят ли едноличните решения на Борисов до опасност за сигурността на страната?
горещи теми
0

От януари ще заработи генерално почетно консулство на България в Йерусалим. Това заяви в Израел българският премиер Бойко Борисов, който е на двудневно официално посещение в Йерусалим. Родните медии удобно пропуснаха скандалното изказване на Борисов, не зададоха никакви въпороси и най-вече това дали премиера е взел еднолично решение за откриване на българско генерално консулство в Ерусалим. Всъщност кое е толкова скандално?

Официалната и призната столица на Израел е Тел Авив. Всички страни имат свои посолства там. Спорът чия собственост е свещенния град Йерусалим се води от десетилетия. ЕС също има своя позиция – призната столица на Израел е Тел Авив. За ЕС Йерусалим е окупиран град.

Тази година спорът чии е Йерусалим се разрази отново с пълна сила. Повод за това е решението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Веднага след това решение избухнаха масови протести, а редица радикални ислямски организации заплашиха САЩ с атентати. Посолства на САЩ бяха атакувани а американските граждани бяха помолени да избягват посещения в размирните страни в района.  Решението на САЩ бе остро атакувано от ООН и ЕС. Нито една друга страна не реше да премести или отктие в Йерусалим свое представителство. Това на дипломатичен език означава признаване на Йерусалим за столица на Израел. Ако за САЩ е нормално да бъдат мишена за терористи, то страната ни досега винаги е спазвала неутралитет и е избягвала да се намества в този конфликт.

Бойко Борисов обаче не се замисля над тези неща. Най-невъзмутимо обявява откриването на наше консулство в Йерусалим. В Израел естествено са довони. Местните медии и журналистите хвалят Борисов и няма как да не е така – вече още една страна е взела тяхната страна.а

Какви обаче ще са последствията от това решение? На първо място получаваме одобрението на Израел. Доколко обаче този жест бе нужен, след като и досега отношенията ни с Израел са били винаги много добри. Наред с одобрението на Израел обаче България може да стане мишена на ислямските фанатици. Това не бива да се подценява, още повече, че имаме пример с атентат на родна територия. Защо Борисов вкарва страната ни в един конфликт, който носи смърт десетилетия наред???

Дали Борисов се замисля за тези опасности и не поставили ли България и нейните граждани в опасност с лекомислените си решения? Друг важен въпрос е как такова важно и без съмнение спорно решение е било взето в нашата уж парламентарна република? дали отварянето на консулство в Йерусалим е обсъждано от парламента и има ли взето решение? Обсебването на всички институции и вземането на еднолични решения от страна на Борисов могат да доведат вече и до реална опасност за националната сигурност! Борисов и едноличното му управление вече са опасни за всички нас! Дано тези лекомислени решения не направят България мишена за терористите! А дано, ама…

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook