Време е “да се смени чипа” в Община Варна

July 1st, 2019 | by gino
Време е “да се смени чипа” в Община Варна
градска инфраструктура
0

Когато говорим за инцидентите с МПС и пешеходци от последните дни във Варна … дори може да се каже от последните години, на първо място трябва да се има предвид, че те бяха предотвратими. Това не са нещастни случаи по независещи от никого причини и не са могли да бъдат избегнати. Тези инциденти са в резултат на неадекватната политика по транспортна инфраструктура на Община Варна, трафик, ориентиран в улесняване използването на лични МПС и неефективен, дори липсващ контрол, който кара някои водачи да се чувстват всесилни и ненаказуеми. Отговорността за безопасността на всеки участник в движението, от най-малкия пешеходец, майка с количка, или човек в неравностойно положение до най-недисциплинирания водач е на Община Варна и контролните държавни институции, в случая ОД на МВР – Варна. Това са органите, призвани да определят правилата на местно ниво и овластени да следят за спазването им. И те не само не го правят, ами неглижират сигнали от граждани, които им посочват проблемни места в транспортната инфраструктура и въобще тотално сбъркана като приоритети политика в тази област. В най-добрия случай резултата от това бездействие е транспортен хаос на фона на прескъпи проекти и сива зона на законност на голяма част от територията на общината, в най-лошия дават по новините най-сериозните инциденти. Тогава общината реагира на пожар и по правило въвежда рестрикции … за най-слабите участници в движението – пешеходци и велосипедисти. Разбира се, удобно забравяйки да спомене, че вече е била предупредена за опасност точно на това място.

Свидетел съм как в продължение на години множество граждански организации се опитват да работят заедно с общината. Например Велоклуб Устрем – Veloclub Ustrem, които се опитват да помогнат за велосипедната инфраструктура. Уви, в общината се сещат за тях само, когато им е удобно, докато през това време Варна стана за посмешище с велоалеите си.

Хората от Велоклуб Спартак още преди време внесоха списък с опасни места по варненските улици с предложения за обезопасяване. Отговор от Община Варна няма, но инцидентите не чакат администрацията, на някои пот тези места се случиха вече такива.

Варна диша от години се бори за спиране на движението на МПС на територията на “Приморски парк” (Морската градина на Варна) и крайбрежната алея. Като изключим няколко анемични заповеди за забрана на МПС (и на Киро, и на Портних), които регулярно падат в съда, реални действия на администрацията и МВР за спиране на колите в парка няма. Да видим дали ще има и сега, след като за огромно съжаление на всички вече има инцидент, за който предупреждавахме.

Време е “да се смени чипа”. В общината. Ако не знаят как се прави, нека питат, ние ще им кажем. Но отговорността е тяхна. Ако не могат да я носят, да си ходят. И в случая няма да се примирим с няколко извънредни комисии “на пожар”, оправдания с решения на съда и да се отнесем с разбиране към собствениците на имоти и заведения в парка, заради които всички знаем, че че правят компромиси. Компромиси със закона. Компромиси, които струват скъпо.

На снимката полицай, наблюдаващ минаващите покрай него автомобили в “Приморски парк” при входа до делфинариума.

Свилен Стойчев, Фейсбук група “Варна може да защити Морската си градина”

* заглавието е на varnahot.com

65640447_10217119251987720_6609864731928821760_o

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook