Въпреки недостига на работници българският бизнес иска намаляване на минималната заплата на 314 лв!

July 27th, 2017 | by gino
Въпреки недостига на работници българският бизнес иска намаляване на минималната заплата на 314 лв!
горещи теми
0

Да се намали на 314 лв. минимална работна заплата – това поиска българският бизнес на спешна среща с премиера Бойко Борисов. В момента минималната работна заплата е 460 лв и е най-ниската минимална заплата в целия Европейски съюз! Минима;лната заплата е съвсем близо да прага на бедност, който е 400 лв на месец.

Освен намаляването на работната заплата бизнесът поиска и отпадане на класа за прослужено време. Това стана ясно след днешната среща на четирите работодателски организации с представители на правителството.

Мотивите на бизнеса да се намалят заплатите е, че така българската икономика ще бъде конкурантноспособна!?! Въпросът обаче, който никой не задава на работодателите е защо след като и в момента дават най-ниските заплати в Европа не са конкурентноспособни? Вместо да се вложат усилия в производството на стоки и услуги с висока добавена стойност, вместо да се инвестира в модерна техника и технологии, нашите бизнесмени правят най-лесното – режат заплати и инвестират в джипове, яхти и луксозни имоти.

Именно заради срамно ниските заплати вече над милион българи са избягали от страната. Липсата на кадърни и можещи работници вече се усеща и работодателите масово не могат да си намерят хора. Вместо работодателите да се опитат да привлекат кадърните кадри с по-високи заплати, те напротив – настояват за …….намаление на заплатите. С това си неадекватно искане работодателите обричат българската икономика на бавна, но сигурна смърт.

Правителството от своя страна удобно се прави на разсеяно и не взема отношение по въпроса. Вдигането на заплатите е актуална тема само и единствено по време на предизборните кампании. След това обаче темата става табу за управляващите и те умело лавирайки между синдикати и работодатели задържат доходите на смешно ниски за Европа нива.

България вече повече от 10 години стабилно държи челното място в Европейския съюз по най-ниски заплати. А това реално са видимите резултати от трите поредни правителства на Борисов. 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook