В Англия ще построят първия в света стадион направен изцяло от дърво

November 12th, 2016 | by gino
В Англия ще построят първия в света стадион направен изцяло от дърво
градска инфраструктура
0

Компанията Zaha Hadid Architects е спечелила конкурса за дизайн на стадион с 5000 седящи места, направен изцяло от дърво, за британския футболен отбор Forest Green Rovers. Лондонското архитектурно студио, основано от починалата наскоро британска архитектка от иракски произход Заха Хадид, е спечелил международното състезание за стадиона на тима от Националната лига, в конкуренция с над 50 други компании от Европа и Америка, пишеDezeen.com.

Проектирано като най-зеленият футболен стадион в света, съоръжението ще бъде построено изцяло от дърво и ще се захранва от възобновяеми източници на енергия, обяснява председателят на клуба Дейл Винс. Дървото е избрано не само защото е естествен материал, но и защото има ниско съдържание на въглерод. Стадионът ще има вълнообразен купол, направен от дървени летви. Позицията на всяка седалка ще бъде изчислена така, че да дава най-добра видимост към терена.

2 3

Студиото на Заха Хадид е проектирало и получило награди за редица стадиони и спортни съоръжения като Aquatics Centre, направен за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., и строящия се в момента стадион за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Компанията е правила и стадиона за Олипмйските игри в Токио през 2020 г.

Новият стадион на Forest Green Rovers е част от по-голям проект за природен резерват за 100 млн. паунда, център за обществен транспорт и реставрация на канала Страудуотър в Глостършир. Проектът „Еко Парк” се изгражда от компанията за възобновяема енергия Ecotricity и се предвижда да бъде въглеродно неутрален, произвеждайки сам енергията за собствени нужди.Половината от Еко Парк ще е посветена на спортните съоръжения – включително новия стадион, тренировъчни игрища и център за спортни науки, докато другата половина ще действа като бизнес парк за зелени технологии.

economic.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook