В онкоболницата във Варна работи апарат за предпазване от косопад при химиотерапия

October 13th, 2020 | by gino
В онкоболницата във Варна работи апарат за предпазване от косопад при химиотерапия
горещи теми
0

Система, която намалява значително риска от косопад при химиотерапия, вече работи в специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Тя действа чрез охлаждане на скалпа и е напълно безвредна за пациентите.
Апаратът позволява едновременно обслужване на двама пациенти. Процедурата по охлаждането на скалпа по време на химиотерапията започва преди вливането на лекарствата и продължава между 20 до 90 минути след това в зависимост от вида на прилаганите медикаменти. Системата се прилага успешно при почти всички видове рак, както при жени, така и при мъже. Изключения са злокачествените заболявания на кръвта – левкемия и лимфоми. Новата услуга се предоставя от външна фирма и не е безплатна за пациентите.
От лечебницата уточняват, че заработването на системата е част от усилията за психо-социална подкрепа на онкологично болните пациенти за подобряване качеството им на живот. В болницата със същата цел повече от година работи “Училище за грим”, което вече предлага безплатни консултации от специалист за корекция на веждите и от дипломиран фармацевт, който разяснява на пациентите качествата и предимствата на различните видове козметика.

Мила Едрева, БТА

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook