В Румъния Мерцедес строи нов завод за $36 млн. а в България завода на Литекс Моторс отива към фалит

March 28th, 2017 | by gino
В Румъния Мерцедес строи нов завод за $36 млн. а в България завода на Литекс Моторс отива към фалит
горещи теми
0

“Ние отдавна сме задминали Румънците по всички показатели!” – твърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Една е ситуацията в главата на бившия премиер, а съвсем друго реалната действителност. Още миналата година докладът за състоянието на реформите в България безпристрастно заяви, че страната НЕ Е ПОДХОДЯЩА за инвестиции заради неработещата съдебна система, ширещата се корупция и липсата на сигурност за инвестициите.

Резулатът!

РУМЪНИЯ: Германският автомобилен производител Daimler инвестира 36 млн. евро в изграждането на нов завод за автомобилни компоненти в румънския град Чугир. Фабриката e разположена на 11 хил. кв. м и ще създаде 200 нови работни места. Тя ще произвежда зъбни колела за 9-степенните автоматични скоростни кутии на Mercedes-Benz. През август 2016 г. Daimler инвестира 13 млн. евро в друга производствена мощност – за компоненти от изпускателната система на автомобила. Тя е с площ 4000 кв. м и разкри нови 150 работни места.

БЪЛГАРИЯ: Ръководството на завода за сглобяване на автомобили край Ловеч „Литекс Моторс“ е подало документи за откриване на производство по несъстоятелност. Изпълнителният директор Илия Терзиев изтъква като причина за исканото производство прекалената задлъжнялост на компанията. Справка в Търговския регистър показва, че  задълженията на дружеството към края на 2015 г. са достигнали 66.9 млн. лв. По актуални данни не публикувани. В последните години компанията работеше на загуба, въпреки че при сравнение на 2015 с 2014 г. има леко подобрение както при приходите, така и при разходите. Обявлението, че компанията се намира в състояние на неплатежоспособност означава, че през 2016 г. вероятно тенденцията се е обърнала. През миналата година „Литекс Моторс“ спря сглобяването на малките автомобили Great Wall С30, които се продаваха на европейския пазар. Целта на компанията бе да се развива в сегмента на SUV и автомобилите 4х4.

Колкото и да си заравя главата в пясъка и да се прави, че няма проблеми, на очертаващия се нов-стар премиер Бойко Борисов ще му се наложи да приеме реалностите! Без реформи инвестициите ще ни заобикалят, бизнесът ще изнемогва и страната ни ще си буксува в блатото.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook