В събота местим стрелките за последно! Догодина избираме за постоянно – зимно или лятно часово време

October 23rd, 2018 | by gino
В събота местим стрелките за последно! Догодина избираме за постоянно – зимно или лятно часово време
горещи теми
0

Европейската комисия предложи да се сложи край на смяната на часовото време в целия Европейски съюз.

Ако предложението се приеме от Европарламента и Съвета, държавите няма да имат възможността да запазят сегашния режим, при който минават от лятно на зимно часово време и обратното, както се обсъждаше първоначално. Те ще могат да изберат само едно от двете и да го запазят за постоянно.

С други думи, всяка държава, включително България, трябва да избере едно от двете за постоянно – лятно или зимно часово време. Крайният срок да го направи е април 2019 г.

Последното задължително местене на стрелките за преминаване към лятното часово време ще е на 31 март 2019 г. Държавите, които избират за постоянно зимното часово време, ще сменят часа за последно на 27 октомври 2019 г.

След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни, предвижда проектът на ЕК, който трябва да бъде гласуван най-късно до март 2019 г.

Защо Комисията предлага тези промени?

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насам ЕС постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовото време. Сега, през 2018 г., обаче проучвания показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве.

По искане на Европейския парламент през лятото на 2018 г. Комисията проведе обществена консултация по въпроса. 84% от 4,6-те милиона отговора са за премахване на смяната на часовото време.

offnews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook