Гарантирано от ГЕРБ: Правителството отново раздава стотици милиони лева без обществени поръчки

March 15th, 2018 | by gino
Гарантирано от ГЕРБ: Правителството отново раздава стотици милиони лева без обществени поръчки
градска инфраструктура
0

Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018 година за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. На пръв поглед всеки би казал, че новината е добра и дори би адмирирал ревението на правителството на ГЕРБ. Какво обаче убягва на пръв поглед?

Тези стотици милиони лева ще бъдат усвоени без никакви обшествени поръчки по процедурата “Превантивни ремонти”! Какво означава това понятие “превантивен ремонт” и кое отличава един обикновен ремонт и превантивния?

Процедурата “превантивен ремонт” е дело на първия кабинет на Борисов. Тя бе приета уж за случаи, когато става въпрос за спешно извършване на ремонтни дейности нетърпящи отлагане поради пряка опастност за човешки живот или за жизненоважни пътни артерии. При тези случаи нямало време за провеждане на обществени поръчки и се узаконява пряко договаряне. Веднъж приета, тази процедура бе прегърната от кметовете на ГЕРБ и всички ремонти изведнъж от обикновени ремонти станаха “превантивни”. Скандален бе и случая с ремонта на Аспарухов мост във Варна, който бе планиран от далечната 2013 г., но изведнъж през 2016 г. ремонта изведнъж стана превантивен и парите потекоха към правилните фирми без обществени поръчки, въпреки трите години време за провеждане на търг.

Вече трето правителство на ГЕРБ едни и същи фирми “усвояват” средства и гаранция за успех в бизнеса не е най-добрата предложена цена, а колко близко е дадена фирма до управляващата ГЕРБ! Не е за учудване и статистиката от последните дни, че над 27 000 малки фирми за затворили врати и над 50 000 души са останали без работа. До това води политиката на фаворитизирането на няколко близки до властта фирми, които обират всички държавни средства без правила. Равния достъп до обществените средства е жизнено важно за оцеляването на обикновените и малките фирми. Това обаче явно не е приоритет на властта.

За съжаление в Герберландия успяват не кадърните, можещите и знаещите, а само тези, които са приближени до ГЕРБ!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook