Генерал Румен Радев официално вече встъпи в длъжност като петия президент на Република България

January 22nd, 2017 | by gino
Генерал Румен Радев официално вече встъпи в длъжност като петия президент на Република България
горещи теми
0

Президентът Румен Радев встъпи официално в длъжност на официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“. Той прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев. На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев прие рапорта на началника на караула, поклони на Националното знаме и поздрави почетния караул. След това пристигна новоизбраният държавен глава Румен Радев, който прие рапорта на началника на караула, обходи строя и поздрави почетния караул.

11aa11

След като прие строя президентът Радев се присъедини към президента Плевнелиев и заедно се качиха на трибуната, където и двамата произнесоха слово.
Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелезяха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. На церемонията присъстват министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус.

11aaa

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадаха почит на загиналите за свободата на България. Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. След това президентите Плевнелиев и Радев и техните вицепрезиденти отидоха в храма „Св. Александър Невски“. Там патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен.

Премиерът в оставка Бойко Борисов първи напусна церемонията веднага след завършването и без да дочака молебена в храма Св. Александър Невски”.

След церемонията, на „Дондуков“2 ще се състоят срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите. След разговорите новите президент и вицепрезидент ще изпратят предшествениците си на парадния вход на институцията.

11aa13

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook