ГЕРБ вдигат на акциза на IQOS! Мотивите – да защитят публичното здраве или да защитят бизнеса на Пеевски?

July 3rd, 2018 | by gino
ГЕРБ вдигат на акциза на IQOS! Мотивите – да защитят публичното здраве или да защитят бизнеса на Пеевски?
горещи теми
0

В края на миналата седмица представители на парламентарната група на ГЕРБ, начело с Менда Стоянова  внесоха в Народното събрание законопроект за уеднаквяването на акцизното облагане на стиковете за новопоявилия се IQOS продукт за „бездимно пушене“ и обикновените цигари. Мярката е изненадваща, защото върви противно на това, което се случва в “нормалната” част от Европа и подобна мярка е лишена от всякаква убедителна аргументация.

Каква е практиката в Европа? Европейската комисия отказва да хармонизира акцизите, с които се облагат конвенционалните цигари и новия IQOS продукт. Това е доста разумно решение от страна на ЕК и донякъде изненадващо с оглед на тенденцията на тази институция да налага все по-тежки и неоправдани регулации. При положение, че има шанс този продукт да се окаже по-малко вреден от класическите цигари, не е оправдано отсега да се третира със същите наказателни нива на данъчно облагане.

Родните ни политици, които сляпо следват Европа за щяло и нещяло по този въпрос изведнъж са на противоположно мнение. С внасянето на законопроект за хармонизиране на акциза между конвенционалните цигари и IQOS,  цената на IQOS цигарите може почти да се удвои и от 5 лв. в момента да стане близо 10. Подобен колосален скок в цената би могъл напълно да избута този продукт от пазара и да върне всички, които го потребяват към конвенционалните цигари.

Депутатите с непазарни средства избутват от пазара нов и иновативен продукт да гарантират бизнеса на Булгартабак или по-конкретно на Пеевски! 

Ето това е управляващата система в България. Това не е капитализъм, не е комунизъм, а нов строй – Герберизъм!

Що е Герберизъм: Прогресира бизнеса не на по-конкурентния, не на по-иновативния, а бизнеса на нашите хора – в случая Пеевски!

В България, за да успееш не е нужно да инвестираш в нови технологии, не е нужно да отделяш пари за усъвършенстване на бизнеса – важното е да инвестираш в ….ГЕРБ! Тогава бизнеса ти ще прогресира, а конкуренцията разчистена! Гарантирано от ГЕРБ!

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook