ГЕРБ и ВОЛЯ махат партийните субсидии? ДА ама НЕ!

November 24th, 2017 | by gino
ГЕРБ и ВОЛЯ махат партийните субсидии? ДА ама НЕ!
горещи теми
0

Партийните субсидии ще бъдат премахнати! Това обещаваха преди изборите от ГЕРБ и ВОЛЯ. И Борисов и Марешки десетки пъти повтаряха, че това ще им бъде приоритет, когато ги изберат. Е, избраха ги и естествено субсидиите …….останаха. Гласува се бюджета за 2018 година и там отново се заделиха стотици милиони за партийни субсидии. Темата изведнъж стана табу и журналистите не смееха да я повдигнат. А и нямаше как за оставането на субсидиите да се обвинят комунистите, Орешарски или президента.

Вчера обаче имаше раздвижване по въпроса и то по инициатива на ВОЛЯ!!! Хората на Марешки предложиха отпадането на партийните субсидии ………. за извънпарламентарните партии!?!

ФАКТИТЕ: Бюджетната комисия в Народното събрание е орязала държавната субсидия за 2018 г. на една партия – и това е извънпарламентарната формация “Възраждане” на варненеца Костадин Костадинов.

Комисията обсъди вчера на второ четене Закона за държавния бюджет за 2018 г. В чл. 65 на доклада, по който гласуваха депутатите, от страна на Министерския съвет няма предложение за промени във финансирането на партиите – идеята е то да остане като през 2017 г. –  по 11 лв. на получен на парламентарни избори глас за партиите и коалициите, които са в парламента. И същата сума за партиите, които са постигнали резултат над 1 на сто от действителните гласове на последния вот. Предложение за парламентарните формации да няма промяна, но за извънпарламентарните партии субсидията да се свали драстично от 11 на 1 лв. са направили група депутати от партията на Веселин Марешки – “Воля”. Оказа се, че въпросното предложение е минало през комисията и ще стигне до пленарната зала идната седмица като подкрепено от комисията при гласуването на бюджета за 2018 г.

Предложението на “Воля” не е нито дебатирано, нито мотивирано в комисията от вносителите. Мотиви нямаше и от подкрепилите го.  Промяната, ако мине и през пленарната зала, за 2018 г. ще засегне партия “Възраждане” – нито една друга партия на последните парламентарни избори не прескочи прага от 1%, за да получава държавно финансиране, както изисква законът.

Видимите резултати: Депутатите орязаха субсидиите, но не своите, а само на извънпарламентарните партии! Защо ли? Изводите си ги направете сами!

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook