ГЕРБ отказа еднократните помощи за второ и трето дете

July 17th, 2019 | by vencio1980
ГЕРБ отказа еднократните помощи за второ и трето дете
горещи теми
0

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за увеличение на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на 5600 лв. Гласуваха 170 депутати, от които “за”- 76, “против” – 18 и 76 “въздържал се”. Предложеният на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца предвиждаше освен увеличение на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на десет минимални работни заплати и разширяване на еднократна помощ за учениците до четвърти клас.

Предложенията предизвикаха продължителен и остър дебат в зала и размяна на упреци в популизъм между управляващи и опозиция.

Весела Лечева мотивира необходимостта от промените с демографската криза и необходимостта от мерки за поощряване на отговорното родителство. Във финансовата обосновка на законопроекта е записано, че с еднократна помощ от 250 лв. ще бъдат обхванати 120 хиляди деца до четвърти клас, за които ще са нужни допълнително 90 млн.лв.

В хода на дебата Клавдия Ганчева заяви, че народните представители от ГЕРБ ще се въздържат от подкрепа за този закон. Тя посочи, че в мотивите на вносителите няма посочени конкретни източници за финансиране и това противоречи на Закона за публичните финанси.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори като упрекна управляващите, че за един месец правят два пъти актуализация на бюджета, а в същото време твърдят, че такава не е възможна за въпросните 90 млн.лв. Нинова цитира данни, според които в риск от бедност или социално изключване живеят 41 на сто от българските деца, а делът на работещите бедни достига 10 на сто. “Демографският проблем наистина изисква национално съгласие. Не може да си затваряте очите с клишетата “няма пари”, трябва да се прави актуализация на бюджета, правителството се справя добре”, каза Нинова.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook