ГЕРБ погреба парламентарната демокрация!

October 2nd, 2019 | by gino
ГЕРБ погреба парламентарната демокрация!
горещи теми
0

С мнозинството на депутатите на ГЕРБ, партиотите и Воля парламента не прие предложението на опозицията министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента. Предложението беше в последните до два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите да се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание.

За необходимостта изпълнителната власт да се отчита на парламента за пръв път заговори президента на откриването на парламентарната сесия. Тогава Радев заяви, че има необходимост от разпоредба, която да задължава премиерът да се явява поне веднъж в месеца в парламента за отговори на общи въпроси по политиката на правителството. Отказът от блицконтрол бе отстъпление от демократичните принципи и неговото възстановяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма, убеден е президентът.

С това решение бе сложено край на спазването поне фасадно на парламентарното управление на страната. Борисов вече и официално управлява държавата като еднолична фирма, парламента вече е напълно обезличен, а всички институции работят само след личното разпореждане на Борисов.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook