ГЕРБ ще подкрепи закона на Пеевски

November 17th, 2017 | by gino
ГЕРБ ще подкрепи закона на Пеевски
горещи теми
0

ГЕРБ ще подкрепи законовите промени, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ.

Законопроектът днес беше одобрен на първо четене от парламентарната правна комисия, а премиерът Бойко Борисов заяви:

“Защото ако кажем, че не го подкрепяме, ще излезе, че когато сме били опозиция, имаме нещо общо с този грабеж”, добави още министър-председателят.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и “Воля” гласуваха “за”, а тези на БСП се въздържаха.

Йордан Цонев и Хамид Хамид обясниха, че чрез закона ще бъдат удряни фирмите бушони и прихващанията чрез цесии.

Филип Попов от БСП поиска отлагане на точката, докато се получат становища от финансовите институции – БНБ, Министерство на финансите и КФН, но предложението му бе отхвърлено.

Членовете на комисията спореха за обратния ефект, който може да се създаде по въпроса за развалянето на сделки, които вече са в ход. Председателят на комисията изрази съмнение по въпроса, но припомни, че че през 2014 г. парламентарното мнозинство успя в движение да прекрати подобен род сделки.

“Основната идея е да се атакуват само кухи дружества, чрез които са придобити активи на КТБ, а тези, които са извършвали плащания, ще се считат за съвестни и няма да попаднат под ударите на закона. Във връзка с медийните публикации, че целта на промените е придобиването на “Дунарит”, Хамид ги отхвърли, тъй като там имало извършено плащане от 58 млн. лв, което освобождавало сделката от включване в черния списък”, заяви Хамид Хамид.

offnews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook