Франция: С телефон зад волана – взимат ти книжата

January 12th, 2018 | by gino
Франция: С телефон зад волана – взимат ти книжата
горещи теми
0

Властите във Франция взимат сериозни мерки в борбата с нарушителите на правилника за движение по пътищата. Те намаляват максимално разрешената скорост и въвеждат сурово наказание при говорене по мобилния телефон от страна на шофьора. През последните години в страната се отчита непрекъснато увеличение на пътно-транспортните произшествия със смъртоносен изход. Статистика за 2016 г. сочи 3477 загинали в катастрофи, очаква се техният брой за 2017 г. да е още по-голям. Само по време на новогодишните празници смъртта си в инциденти на пътя са намерили 105 човека.

За снижаване на тази тенденция властите намаляват максимално разрешената скорост на второстепенните пътища от 90 на 80 км/ч. Мярката влиза в сила от 1 юли, като според министъра на вътрешните работи Едуард Филип тя ще запази живота на  около 400 човека годишно (от общо 1500 загинали на второстепенни пътища).

Другата мярка е отнемане на шофьорската книжка, ако водачът ползва мобилен телефон, докато е зад волана. Според проведена анкета, близо 60% от шофьорите във Франция го правят редовно. Досега глобата беше 135 евро и отнемане на 3 от общо 12 т., но вече директно ще се взима книжката на водача.

automedia.investor.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook