Годишнина: Мобилният телефон стана на 45 години

April 8th, 2018 | by gino
Годишнина: Мобилният телефон стана на 45 години
ваши репортажи
0

Днешната младеж никога няма да знае какво е да живееш в свят, в който мобилният телефон се ползва само за обаждания, тежи колкото диня и е висок четвърт метър.

На фона на днешните смартфони, първият мобилен телефон изглежда като скъп нафталинен спомен, който много далечно напомня за живота преди интернет, когато все още въртяхме шайбата на домашния.

Тази седмица Motorola DynaTAC – или първият мобилен телефон – навърши 45 години, което, колкото и да не ни се иска, ни кара да се чувстваме като реликви на отминала епоха.

Motorola създаде DynaTAC през април 1973 г., но телефонът прекара следващите години във всевъзможни тестове и проверки, преди да излезе официално на пазара срещу главозамайващата сума от 3995 долара.

Ако вземем предвид инфлацията, цената му тогава се е равнявала на около 20 000 долара днес. Новият iPhone изведнъж не изглежда толкова скъп май.

DynaTAC тежи 1 килограм и е висок 25 сантиметра. Колко ли големи са били джобовете на дрехите тогава?

Това е и моделът, който е отговорен за понятието “тухла”, отнасящо се към големи и обемисти устройства.

Въпреки външния си вид, DynaTAC и до днес е считан за култов апарат, като в интернет неизползваните от него бройки днес се тиражират за по над 2000 долара.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook