Голямата лъжа „Автомобилна индустрия в България“

November 14th, 2019 | by gino
Голямата лъжа „Автомобилна индустрия в България“
горещи теми
0
Решението преди месец на германския автомобилен производител „Фолксваген“ да построи новия си завод в Турция, а не в България вкара българските официални власти в обяснителен режим. В него заложиха на нападки към Турция, заплахи към „Фолксваген“, опити за политически натиск през Европейския парламент и дори критика към правилата на Европейския съюз, регламентиращи държавата помощ и подкрепа. Всичко това с една-единствена цел. Да се прикрие фактът, че българската икономика е слабо конкурентна, а българският пазар на труда е насочен към рабoтни места с ниска добавена стойност. Това от своя страна кара българските специалисти години наред да предпочитат да бъдат наемани извън страната. И така до момента, в който в страната вече просто липсват подготвени кадри, които да поемат такъв голям проект, какъвто е завод за производство на автомобили.

 

Вместо да анализират проблемите на икономическата среда в България, министрите от третото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, както и бившият президент Росен Плевнелиев, който сега е лидер на браншовата организация „Аутомотив Клъстер България“, предпочетоха да заложат на атака по „Фолксваген“ и Турция. В очевидно координирани изказвания вицепремиерът Томислав Дончев и експрезидентът Росен Плевнелиев критикуваха правила на ЕК за контрол над държавната помощ.

Двамата дори казаха, че България може да инициира промени, тъй като процедурата с „Фолксваген“ е показала пробойни в тези правила.

„Защото, докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска. А концернът “Фолксваген” не гарантира равнопоставеност. Тоест, да го кажа още по-ясно – концернът “Фолксваген” знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът “Фолксваген” се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар“, казва Плевнелиев в пространно интервю в близкия до управлението вестник „24 часа“.

В същия дух беше и изказването на Томислав Дончев по време на технологична конференция в Пловдив. „Като не е дошъл “Фолксваген”, ще дойде някой друг, и то в най-скоро време – в следващите 2-3 години“, коментира той, цитиран от „Капитал“.

В тезата на управляващите може и да има аргументи. Но същественият въпрос е, че не това е причината България да загуби съревнованието с Турция.

Големите европейски автомобилни концерни имат не един завод в Централна и Източна Европа. А всички тези страни, или поне достатъчно голяма част от тях, са част от Европейски съюз и също са спазвали правилата за държавна помощ.

Мирослав Иванов, Студия “Трансмедия”

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook