ГОРИВАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОСКЪПВАТ!

October 7th, 2021 | by gino
ГОРИВАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОСКЪПВАТ!
ваши репортажи
0
Горивата по бензиностанциите у нас ще продължат да поскъпват до края на годината. Основната причина за това са значително по-високите цени на петрола и на природния газ на международните пазари. От началото на годината европейският петрол сорт Брент поскъпна снад 53%, до тригодишен връх достигайки $80 за барел.
Страните износителки на петрол и Русия очаквано решиха да не увеличават добивите на петрол, което означава, че със сигурност поскъпването в средносрочен план ще продължава.
В момента цената на дизеловото гориво на колонките на бензиностанциите е около 2,31лв за литър. Какви цени да очакване към края на годината е трудно за прогнозиране, но ако тенденцията в световен мащаб се запази нищо чудно цените за дизела по Коледа да достигнат 2,40 – 2,45лв за литър.
Най-сериозното покачване на цените на горивата ни очаква от началото на 2023 година. Тогава влизат в сила новите европейски правила за начисляване на акцизи във връзка с голямата цел на ЕС за икономика без вредни емисии до 2050 година. При новите правила акциза в ЕС ще се изчислява не на количества, а на енергиен еквивалент, тоест не на 1000 литра, а на гигаджаул (GJ). При сегашната цена на петрола това ще добави 1,10-1,20 лева (без ДДС) на литър към цената на бензина и дизела.
Целта на ЕС е чрез високите акцизи да накарат потребителите да се ориентират към покупка на електромобили. Реалността обаче е такава, че ЕС нито може в толкова кратки срокове да изгради необходимата мрежа от зарядни станции, нито може да предложи реална алтернатива на бюджетните автомобили с ДВГ.
Реално такова шоково поскъпване на горивата би сринало икономиките особено на източноевропейските страни и засилване на антиевропейскит нагласи сред населението.
Да се надяваме здравия разум да надделее лобитата на псевдоеколозите и драстичното увеличение на акцизите да ни се размине.
инж.Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook