“Грандиозен” ремонт за 22 млн.лв, а оценката на полският отбор: “Във Варна е кошмар!” Кмете, къде са парите?

October 18th, 2015 | by gino
“Грандиозен” ремонт за 22 млн.лв, а оценката на полският отбор: “Във Варна е кошмар!” Кмете, къде са парите?
горещи теми
0

Грандиозният ремонт на зала “Конгресна” на ДКС е една от гордостите на досегашния кмет Иван Портних и на ГЕРБ. Близо година цяла Варна живееше с проблемите на ремонта. Всички медии лягаха и ставаха с грандиозния ремонт на залата. Изглеждаше така, че не се ремонтираше зала, а се строеше нещо със сложността поне на космическа совалка. Кмета редовно се снимаше с каска докато гледаше уж разбиращо какво се ремонтира. В заключение благодарение на усилията на кмета вече сме имали едно “бижу”, една невероятна и неповторима зала. Екипа на varnahot.com направи проверка и установеното далеч не бе това, за което се говореше. Затова с специална статия от 12 юли показахме реалното състояние на залата, което е плачевно и така залата не може да приема международни събития. За съжаление се оказахме за пореден път прави. Тази седмица част от мачовете по волейбол бяха във Варна. Участниците би трябвало да останат в захлас от грандиозният ремонт. ДА , ама НЕ! Ето каква е оценката на отбора на Полша – досегашния световен шампион: “Във Варна е кошмар!”  Най-безпощадни са от  sport.pl.

Залата във Варна… Обектът там явно е преживял своето най-добро време отдавна. Построена е през 1968 г., изглежда ремонтирана, но със сигурност не и основно. Българите рекламират ДКС с многофункционалната зала, възстановителен център, фитнес, търговски комплекс и пресцентър. Първото, което ни посреща, са едни малки магазинчета, по-скоро будки от двете страни на коридора. И това го рекламират като “търговски център”, но е много далеч от нашите представи за това. Преминавайки през “търговския център”, можеш да стигнеш до фитнеса – най-обикновена зала с уреди, без нищо особено вътре; възстановителен център – по-скоро площадка за игра на деца; пресцентър – гимнастическата зала, в която за журналистите има само столове, без бюра и маси. Но може би най-страшни са коридорите. Когато започне да вали, покривът тече и тогава в най-чувствителните зони трябва да се поставят кофи. Когато вали по-силно, на помощ идва чистачка с парцал, която отвреме навреме притичва и избърсва водата. И все пак говорим за европейско първенство по волейбол и когато вървиш по коридорите, трябва да има или снимки на големи имена във волейбола, или просто плакати на самия шампионат. А тук коридорът води към нощен клуб и от дясната страна са разлепени плакати на “Нирвана”, които на 19 октомври ще изнесат концерт в ДКС и тогава със сигурност ще има повече зрители, отколкото по време на шампионата на Стария континент. Към цялата липса на организация трябва да прибавим крайната линия на игрището, която е набраздена като вълна на Черно море.”, завършва коментарът на поляците.

image2 image9

Ето това е безпощадната оценка на резултата от “грандиозният” ремонт. Тук всякакви статии и анализи на платените и зависими български медии са напълно излишни. Не само не шашнахме чужденците с нашето уникално бижу, ами бяхме подложени на убийствена критика. Критика, която ще стане достояние на световната спортна общественост и възможността тук да има спортно събитие от световна величина за съжаление клони към нулата!

Ние отдавна подозирахме, че това ще се случи. Затова многократно предупреждавахме, че ремонта е само частичен и че парите за него за колосални. Именно затова за извършените реконструкции и за стойността на ремонта на залата varnahot.com пусна официално запитване с номер ДОИ15000177ВНн/6.7.2015 към Община Варна по чл.32, ал.1 оо с Закона за достъп до обществена информация. Въпреки закона получихме официален отказ. Направихме второ запитване с номер ДОИ15000177ВН–012ВН от 02.10. Отговор също няма. Добрахме се единствено до подробно описание на извършените дейности, което също не е малко. Какви са извършените дейности по ремонта според документацията на изпълнителя Хидрострой АД:

Увеличаване размера на игралното поле, Реконструкция на въртящата се трибуна,Реконструкция на коментаторски кабини  иизграждане на нова трибуна,  Изграждане на нови трибуни – Сектор –C, Е и F, ремонт санитарни  помещенияизграждане на нови метални платформи за монтиране на телевизионни камери, ремонт на игрално поле, ремонт на главна  трибуна и изграждане на електрическа – система за озвучаване и оповестяване. Текущият ремонт не засяга фасадата и външния облик на сградата, както и носещата конструкция на сградата, но повишава безопасността на евакуация от залата и като цяло от сградата.

Какво излиза на практика? Не са извършвани дейности по укрепване на носещата конструкция, не е направен дренаж и нищо извън залата! Но е подобрена безопасността по евакуация. Браво! Представяме си само колко милиони ще глътне една реконструкция на фасадата, подмяната на дограмата и укрепването на конструкцията!!! Сигурно на Портних ще му трябват поне още 30 млн.лв. Остава да разберем как за ремонт само на под, таван и подмяна на седалки са “усвоени” цели 22 млн.лв. Чакаме най-накрай досегашния кмет да спре да се крие и да даде пълен отчет за дейностите и разходите по ремонта на ДКС. А дано, ама надали, както се пее в една популярна песен.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook