ВАРНА: ДАЛАВЕРАТА С “ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”- 8 МЛН.ЛВ. ЗА МЕТАЛНИ КУТИИ ПО СПИРКИТЕ, НЕРАБОТЕЩ САЙТ И МНОГО “ЩЕ”-ТА ОТ КМЕТА ПОРТНИХ

December 17th, 2015 | by gino
ВАРНА: ДАЛАВЕРАТА С “ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”- 8 МЛН.ЛВ. ЗА МЕТАЛНИ КУТИИ ПО СПИРКИТЕ, НЕРАБОТЕЩ САЙТ И МНОГО “ЩЕ”-ТА ОТ КМЕТА ПОРТНИХ
градска инфраструктура
0

От години в град Варна и други големи градове се говори за мега-проекта Интегриран Градски Транспорт (ИГТ).

За Коледа 27.12.2013г. във Варна тръгнаха новите автобуси – Соларис, съфинансирани по проекта. Днес, 2 години по-късно, тези автобуси продължават да са “новите автобуси” и са единствената наистина прекрасна придобивка по проекта. Системата varnatraffic.com (стартирана през 07.2013г. за автобусите на частния превозвач Транстриумф) няма нищо общо с този проект.

През Май.2014г., донякъде във връзка с изборите за европарламент, общинския превозвач Градски транспорт включи автобусите си в GPS-системата и сайта. Това стана безплатно и безвъзмездно, за да не възпрепятства финансирането на сходни компоненти по проект ИГТ за цялостна и всеобхватна транспортна система. Самата система varnatraffic беше замислена и осъществена изцяло от скромна варненска софтуерна фирма като демонстрация на транспортна система, без амбиции за спечелване на многомилионни евро-поръчки. Фирмата не е кандидатствала по ИГТ – Варна, нито е желала да става подизпълнител. С голямо любопитство очакваме изграждането на по-добра система от спечелилите поръчката по ИГТ изпълнил “Модерен градски транспорт”. Само можем да си представяме какво би направил един огромен консорциум / включващ и Ериксон/за над 8млн. лева. За съжаление – година след спечелването на обществената поръчка, в края на удължения със 6 месеца срок (говори се, че пак ще го удължават) единственото което виждаме са метални кутии по спирките, неработещ сайт и много “ЩЕ”-та от Кмета, който се крие и избягва да говори по темата.

3f190facb61c518f4311a70678d29132

Като граждани на град Варна бихме се радвали да видим система, направена с много пари от водещи световно признати компании да заработи в града, в който живеем. За съжаление, въпреки красивите думи, това което наблюдаваме все повече заприличва на кражба на нашите и европейски средства. След всички бомбастични приказки, сега ни се пробутват лични имена на проектанти, взети неизвестно откъде. Местни подизпълнители се упражняват върху транспортната ни инфраструктура, а първата версия на сайта http://www.itransportvarna.bg/, която изтриха беше с линкове към разработката на ВарнаТрафик.

24.03.15 Използване на данни от VarnatrafficВъв връзка със засилващия се интерес към разработване на свързани сайтове, мобилни приложения и други апликации върху данните от сайта varnatraffic.com, обявяват че подкрепят инициативата Open Data.  Доколкото varnatraffic.com е 100% разработен  и базиран на авторски технологии, ще се прави необходимото данните да бъдат максимално отворени, без необявявани промени, CAPTCHA кодове и др… На колегите, използващи данните от сайта, най-искрено пожелаваме успех!

26.05.14 Включване на Градски Транспорт – Варна във varnatraffic.com

На 22.05.2014 диспечерската система на Градски Транспорт – Варна беше включена в сайта varnatraffic.com .

Диспечерската им система е току-що въведена и все-още се учат да работят с нея, но изглежда, че до дни ще успеят да се организират за ефективно диспечиране на транспортните си средства. Наблюдаваме как ежедневно увеличават броя на проследяваните си автобуси. Допълваме списъка с типични проблеми при внедряване на подобни системи. Градски Транспорт – Варна са подходящ пример за радикална организационна промяна, доколкото с десетилетия са работили по утвърден нискоефективен организационен модел.

Според така изложените факти Община Варна е въвела в заблуждение всички, че ще се разработва изключително скъп специализиран софтуер. Използва се ( или да кажем направо се краде ) чужда интелектуална собственост, която се представя за новоразработена. Така се опитват да “усвоят” близо 8 млн.лв от европейската програма “Интегриран градски транспорт”. С оглед на това от varnahot.com имаме следните въпроси към г-н Иван Портних:

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, ВИЕ ЗАПОЗНАТ ЛИ СТЕ С ТОЗИ ВЪПРОС?

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОЗИ ОПИТ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА И КАК ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН?

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, АКО ВАРНА ПОНЕСЕ САНКЦИИ ПО ПРОЕКТА ЗА ИГТ ВИЕ ЩЕ ПОЕМЕТЕ ЛИ ОТГОВОРНОСТТА И КАК?

 

От varnahot.com ще предоставим право на отговор на г-н Портних. По темата са ползвани материали на varnatraffic.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook