“ДА НАХРАНИМ ЖУРНАЛИСТИТЕ”

January 24th, 2016 | by gino
“ДА НАХРАНИМ ЖУРНАЛИСТИТЕ”
горещи теми
0

“Нахранете журналистите!” – тази фраза на Надежда Михайлова стана известна в навечерието на едни от първите демократички избори. и ако по това време “запушването” на устата на по-острите журналисти да ставаше с канене на коктейли, то сега в европейска България всичко се калкулира с пари, а много често и с европейски! Ще кажете чак пък с европейски? Малко прекалявате вече. За съжаление сме прави.

Представете си, че сте кмет. Имате 100 хил. лв. европейски пари, предназначени за популяризирането на европроект, който сте направили. Вариант едно е да ги обявите на търг, за да получите най-доброто възможно предложение за най-добрата цена.  Вариант две е да отидете директно при местна медия, да й дадете парите и срещу това да получите в пакет добро отразяване не само на проекта, но и да си осигурите нулев шанс за критични публикации за дълго време, а защо не да отидете при медия постоянно критикуваща ви и с това финансиране “да и затворите устата”! В тези трудни за медиите времена в когото са парите, той поръчва и политиката, нали? Защо обаче финансирането на медиите да не става с конкурс, както с всички други поръчки с европари?

zx620y348_2689575

Именно втория вариант одобриха депутатите в сряда, когато на второ четене в парламентарната гласуваха проекта на Закона за обществените поръчки (ЗОП). В него бе записано, че държавата и общините ще могат да възлагат без търг и конкурс обществени поръчки на електронните медии (радио и телевизия). Единствения защитник на логичното – да има търгове бе депутатът Гроздан Караджов от Реформаторския блок. За съжаление той не бе подкрепен от никой. Явно възможността да разпределяш пари за медиите е удобно за всички. Възниква следния въпрос:

КАК ДА ОЧАКВАМЕ ОБЕКТИВНА И КРИТИЧНА ЖУРНАЛИСТИКА, КОГАТО ТЯ Е ФИНАНСИРАНА НА ВЛАСТТА?

Как се процедира на местно ниво в Община Варна? Тази седмица варненските общинари гласуваха 172 00 лв за ………… подпомагане на местните медии в отразяването на общинската дейност!?! Кои ли варненски медии ще бъдат финансирани? Дали сложени на общинската хранилка тези същите медии ще могат обективно да отразяват всичко случващо се в града ни?

Ние от varnahot.com категорично се обявяваме против този начин за финансиране на медиите. Против сме не, защото нас не ни финансират по този начин, а защото този начин на финансиране ражда зависимости. Зависимите медии няма как да бъдат обективни, няма как да задават неудобни въпроси и няма как да им се вярва! Да се надяваме здравият разум да надделее и законодателят въведе правила в това финансиране.  А дано…

СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ ЖУРНАЛИСТИ

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook