ДА СПАСИМ ВАРНА

December 13th, 2017 | by gino
ДА СПАСИМ ВАРНА
градска инфраструктура
0

“До гражданите на гр.Варна
До кмета на гр.Варна
До председателя на ОС-Варна
До МС на Република България
До НС на Република България

 
ОТВОРЕНО ПИСМО

 
ОТ СНЦОП “ВАРНА ДИША“
ОТНОСНО: Управлението на гр.Варна
Уважаеми съграждани, дами и господа управляващи,
Във връзка с последните събития от управлението на града ни, от „успехите“, с които г-н Кмета залива ФБ страницата си, след проведените обществени обсъждания и гласуването на нови заеми от Общински съвет – гр.Варна и тоталното разминаване на мненията на управляващи и граждани по отношение на състоянието и управлението на града ни, „Варна диша“ иска да отбележи проблемите, които остават незабелязани за администрацията и биват умишлено неглижирани.
1. Изказваме категорично несъгласие с решението на управляващите без да бъде изградено Околовръстно шосе да бъде вкаран целия трафик на града ни през бул.“Левски“. Планираното разширение на този булевард ни се обяснява като предвидено много назад в годините, но такова имаше и за бул.“Христо Смирненски“, а за него изобщо не става и дума. Изграждането на „градска магистрала“ през сърцето на града не е повод за гордост, предвид, че в европейски държави до магистрали, които минават изключително близо до населени места, се изграждат високи шумоизолиращи стени, за да предпазват живущите там от шума и праха. Бул. „Левски“ ще минава до трибуните на стадион „Спартак“ под балконите на живущите на самия булевард.
Започването на изграждането на бул. „Левски“ без проект и възлагането на проектирането с пряко договаряне за сума над 800 милиона като очевидно не прецизността, а бързината на изпълнението на проекта е сложена на преден план, както и реконструкцията на седем отводнителни дерета е изключително плашеща, предвид изпълнението на други проекти на администрацията, след които булевардите се превръщат в реки и при не много обилен дъжд.
Отбелязваме като напредък единствено изриването на част от „Максуда“.
2. Обществените обсъждания за новите заеми на Община Варна бяха заложени да бъдат проведе формално в часовата зона от 15.30-16.30 в работни дни, когато изключително малко граждани на Варна биха могли да посетят, за да се запознаят с плановете на управляващите.
За първото такова, администрацията не бе подготвена с никакви скици, визуализации, схеми, а в същото време не можеше да даде отговори на елементарни въпроси.
За второто обществено обсъждане вече бяха по-подготвени, както с материали, така и с клакьори, каквато е практиката на общинската ни администрация при всякакви събития.
Тревожи ни факта, че в заложената естетизация на градската среда са предвидени повече от 15 милиона за сметка на община Варна за подмяна на ВиК мрежа, която по принцип е задължение на местното ВиК дружество, в което общината е миноритарен съдружник. ВиК-Варна има инвестиционна програма за подмяна на ВиК мрежа за 28 милиона и обяснението на заместник кмета Христо Иванов, че щом сега разкопава общината, значи и тя ще подменя ВиК мрежата не звучи особено смислено. Срещу какво местното дружество ще получи подобен подарък не стана ясно. Увеличение на дяловия капитал на община Варна във ВиК-Варна ще има ли, защото варненци отново получиха новината, че цената на водата ще бъде повишена? Излиза, че гражданите на Варна инвестират в дружеството, наказани са с по-висока цена, а общината не получава нищо срещу това!
3. Изразяваме безпокойство относно отношението към гражданите на сесии на Общински съвет, където досега те имаха право да изкажат мнения и зададат въпроси в началото на сесията, а сега това право бе отнето, като на гражданите е оставена възможността да чакат края на сесията и като последна точка в дневния ред да зададат въпрос, който вече може да е гласуван и решен на вече отминалия дневен ред.
Сесиите на Общински съвет – Варна станаха изключително редки, от сесията през юли, следващата редовна бе на 30.11-01.12, време, през което се натрупват доста въпроси, а единствената възможност на гражданите да ги зададат, остава да склонят някой общински съветник да повдигне темата.
Потресавощо е отношението на мнозинството в общинския съвет, на което се наложи да бъдат напомняни базови демократични и законови правила, когато искаше без представяне на исканата актуализация на общинския бюджет да бъде гласувана.
Отсъствието на кмета от сесии на общински съвет и обществени обсъждания при решаване на важни за града въпроси вече стана традиция. Това показва пълно пренебрежение и към гражданите, и към Общинския съвет.
4. Въпреки мощното медийно отразяване на пускането на пилотната за Интегриран градски транспорт автоматизирана продажба на билети на линия №10, машините отново не работят.
Отчетеният като успешно приключен първи етап на Интегриран градски транспорт и усвоените 115 милиона, варненци не могат да признаят за такъв.
Включването на Синя зона без Интегриран градски транспорт и буферни паркинги ще направи още по-сериозно положението с трафика и паркирането в града.
5. Продължава презастрояването на кварталите на града без оглед на някакво запазване на зелените площи. Жителите на ЖК Младост се простиха с парка си въпреки множеството протести, на ул. „Мадара” все пак се строи сграда върху дерето, на ул. „Д-р Железкова“ публично-частното партньорство на общината с фирма премахна излаза на ул. “Петра“ към ул. “д-р Железкова“.
Арх. Бузев декларира желание, но не направи никакво усилие да спаси от застрояване зелени площи, както и не сме разбрали за план на общината за обезщетяване с общински имоти на реституираните в Морската градина и в кварталите парцели.
6. Отделна точка заслужава отношението към Морската градина, където продължават строителството, както и движението на МПС, въпреки многобройните обещания на кмета. Въпреки многобройните протести, въпреки широкото медийно отразяване на новите строежи, въпреки ежедневните доказателства за нарушваване на заповедете и законите в парка. Особена тревога и недоумение предизвиква негласуването от Общинския съвет на Референдума за Морската градина, за което той е длъжен по закон още от 2013-та година. Тогава са събрани нужните над 30 000 подписа (собственоръчно поставени от гражданите на хартия, заедно с трите имена и личния им адрес). От тях за коректни са признати едва половината, което е достатъчно, за да задължат кмета да представи официално становище, а общинския съвет да обсъди публично предложението с въпросите за референдума и да го гласува. Това обаче не се случва от тогава, а Общински съвет Варна е осъден на няколко инстанции за бездействието си.
7. Изказваме категорично несъгласие с плановете за строеж на хотел върху паркинга на Фестивалния и конгресен център. Варна е туристически град и хотели не липсват. Осем етажа са твърде много за тази част на града и то точно до входа на Морската градина.
Безумният ПУП за хотел „Одесос“ е поредната грешка на варненската администрация. Облика на града ни трябва да бъде запазен в централната част. Или поне гражданите, браншовите организации и сдружения и широката общественост да бъдат попитани за мнение, с което управата да се съобрази.
8. През 2016г. бил сключен договор за озеляване и поддържане на зелените площи на града на стойност 16 милиона лева.
В началото на лятото нашият град бе почти всяка седмица в новинарските емисии и дори в телевизионното предаване „Господари на ефира“ със снимки и репортажи на високата трева в околоблоковите пространства, която на места достигаше човешки ръст. (Затова пък се прочухме в цялата страна с „крайно нуждаещите се“ заместник кмет, общински чиновници, МВР началници и прокурори, настанени в общински жилища на нисък наем.)
Състоянието на дърветата най-вече в центъра е отчайващо. Оставени с по един-два клона или само на дънер, те изглеждат гротескно. Същевременно не се прави нужното да бъдат подрязани сухите клони на стари дървета, като един такъв се стовари на тротоара на ул.“Г.С.Раковски“ през август и по чудо не уби някого. Въпреки наличието на сухи клони, те не се подрязват, а се прави т.нар.подмладяване и то по всяко време на годината, като благодарение на него кестените на бул.“8-ми Приморски полк“ останаха на половина.
Не се прави нищо, за да се подновява и залесява там, където е имало дървета по улиците, а зеят грозни дупки на мястото на вече отсечени дървета.
Осакатяването на чинарите на ул.”Цар Асен” през септември в нормална държава би вкарало някой в затвора. От тези дънери повече няма да избият нови клони и това е така, защото рязането се извършва не от специалисти, а от работник на озеленителната фирма с резачка или просто на собственик на вишка, извикан да прибере дървесината, която общината сякаш добива.
9. Сметосъбирането в града стана събитие. Подменените с пластмасови кофи стари казани изчезнаха, а новите вече стана традиция да стоят по няколко дни препълнени и животни и клошари да разхвърлят съдържанието по улиците. Не видяхме и шумно рекламираните и обещани от кмета Портних подземни контейнери, които трябваше вече да са изградени. Метенето на улиците с метли и праха, който се носи, както и събирането на отпадъка в торби на голяма търговска верига не кореспондира нито с 2-ви век, нито с европейски град.
10. Скоро се разбра, че Община Варна планира да закупи срещу много пари нова техника за видеонаблюдение за обществени места. Проблемът е, че такава вече е закупувана и монтирана преди години, но така и не е заработвала. Управниците сякаш разчитат на късата памет на варненци, която обаче се опреснява всеки път, когато те влизат или излизат от града и минават под редицата страшно, но сляпо насочени към пътните платна камери, уж нещо снимащи и засичащи.
В заключение можем да кажем, че община Варна е сякаш на автопилот, който се включва на ръчно управление, само когато държавата даде пари за проект или когато трябва да се усвоят едни европейски пари.
Няма никакви планове за привличане на инвеститори в града ни, няма нови работни места поне видимо, няма и визия за това.
Пристанището на Констанца в Румъния привлича чужди инвестиции и вече изпреварва Варна, макар природните дадености и потенциал на града ни са далеч по-добри.
Има все повече празни помещения, малкият и среден бизнес почти замря, а презастрояването на кварталите сваля цените на апартаментите там. Както и проблема с паркирането, който става все по-сериозен и бива неглижиран от администрацията, сякаш не съществува.
Синята зона не е решение, а няма никакви планове за строеж на паркинги из кварталите, където се образуваха гета от нови кооперации, чиито собственици не купуват нито паркомясто, нито гараж, а на строителите не им идва на ум поне да дадат под наем изградените вече паркоместа, щом никой не иска да ги купи.
Варна се превърна в мръсен, презастроен и западащ град!
Не искаме това да продължава!”

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook