Ден 64. Велико народно въстание II. Ще се повтори ли кървавата сряда?

September 10th, 2020 | by gino
Ден 64. Велико народно въстание II. Ще се повтори ли кървавата сряда?
протести
0

Ще се превърне ли днешният протест, обявен като “Велико народно въстание II”, в римейк на “кървавата сряда” от 2 септември? И полицията, и антиправителствените демонстранти се подготвят за такъв сценарий.

Днешният четвъртък ще е 64-тия ден на протести с искания за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Той трябва да започне в 8 ч, традиционно в карето между Министерския съвет, президентството и новата сграда на парламента – Партийният дом. В 9 ч пък трябва да започне редовното заседание на народните представители. На 2 септември депутатите бяха извеждани от парламента през бул. “Дондуков” – обезопасен със струпани там стотици полицаи и тежка техника.

Този път депутатите от БСП дадоха заявка, че ще са навън – в протеста.

Полицията този път е решила да организира повече КПП-та около подстъпите към Ларгото, като заявката е, че ще се проверяват чанти и раници на лица, които изглеждат подозрително. Причината е, че в “кървавата сряда” провокатори успяха да вкарат пиротехнически средства на площада, като по-късно от МВР обявиха, че дори са намерили коктейл “Молотов” в една от палатките в района.

Провокаторите от онази сряда обаче така и не бяха отделяни от групата протестиращи, стигаше се до периодични сблъсъци с униформените – побоища, използване на лютив спрей, арести, в т.ч. на журналисти. Късно вечерта бяха докарани и водни оръдия. Равносметката бе 120 арестувани, 80 ранени полицаи.

“Ние няма да забравим, ние няма да простим! Ние няма да забравим “кървавата сряда”. Няма да простим на политиците и на Борисов, които изцапаха ръцете си с кръв”, дават заявка организаторите във фейсбук страницата за днешната демонстрация.

Вчера пък Николай Хаджигенов от Отровното трио публикува видео – наръчник как да действаме, за да се опазим при безредици и полицейско насилие.

По-рано публикува и изпратено до него съобщение от неизвестно лице, в което лицето му предлага да “организира момчета, които искат да изкарат някой лев и да свалим тези изроди”.

clubz.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook