Депутатите удариха ръка на цигарения бизнес на Пеевски. Бездимните цигари също ще бъдат с акциз!

July 18th, 2018 | by gino
Депутатите удариха ръка на цигарения бизнес на Пеевски. Бездимните цигари също ще бъдат с акциз!
горещи теми
0

Днес депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. С новоприетите законови изменения се въвежда промяна в приложимата акцизна ставка за облагане на “нагреваемо тютюнево изделие”, като облагането му се изравнява с това на цигарите.

В сила от 1 януари 2018 г. в чл. 12а от Закона за акцизите и данъчните складове се въведе определение за “нагреваемо тютюнево изделие”, като с разпоредбата на чл. 38, ал. 2 от ЗАДС за същото се определи акцизна ставка в размер на 152 лв. за килограм. При тази акцизна ставка размерът на акциза за една кутия нагреваеми тютюневи изделия (20 бр. цигари в една кутия, с грамаж на кутията 6, 1 г и цена 5,50 лв. за кутия) е 0, 93 лв. За сравнение, ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3, 54 лв. за кутия.

Според мотивите за въвеждането на промените се цели гарантиране приходите на бюджета от акциз, предвид увеличаването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия. На практика обаче най-облагодателстван от новите акцизи ще е бизнеса на един курпулентен депутат от ДПС. 

Браншовите организации също изразяват несъгласие с проектозакона, предвид драстичното повишаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия спрямо облагането им в другите страни от ЕС.

Също така обръщат внимание, че системата за акцизното облагане на цигарите (на къс) е неприложима за тези тютюневи изделия. Същите се предлагат в различни форми- късове, тубички, капсули или насипен тютюн за нагряване, при което общият консуматив е тютюнът и в този смисъл считат, че данъчната основа трябва да е теглото на тютюневата смес. Всяка друга данъчна основа би нарушила равнопоставеността на различните видове нагреваеми тютюневи изделия и би довела до заобикаляне на данъчното законодателство. Тези аргументи обаче бяха напълно пренебрегнати и лобистките поправки – приети.

iQOS

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook